Начало / Женско здраве / Цервицит – възпаление на маточната шийка

Цервицит – възпаление на маточната шийка

юни 20, 2016

цервицит

Цервицитът представлява инфекция на маточната шийка, най-долната част от матката, която се отваря във вагината. Най-често инфекцията се дължи на заразяване с полово-предавана болест или нараняване на маточната шийка от външни обекти, които се поставят във вагината, като приспособления за предпазване от нежелана бременност, например диафрагма.

Възможно е да страдате от цервицит и да нямате никакви симптоми. По-честите оплаквания на жените, страдащи от това състояние са кървене между менструациите и промени във вагиналния секрет. Много често цервицитът остава нелекуван, защото жените не знаят, че имат някаква инфекция.

Какви са причините?

Възможните причини за цервицит са:

Полово-предавана болест – в по-голяма част от случаите бактериалната или вирусната инфекция, която причинява цервицит се предава по време на полов контакт. По-честите полово-предавани болести, които причиняват цервицит са гонорея, хламидия и генитален херпес.

Алергична реакция – алергия към контрацептивен спермицид или към латекса, който се съдържа в презервативите може също да стане причина за цервицит. Някои от продуктите за интимна хигиена, които съдържат ароматизатори също могат да предизвикат подобна алергична реакция.

Какви са симптомите?

Най-често цервицитът протича без особено характерни оплаквания и жените разбират за своята инфекция след профилактична цитонамазка най-често. Ако все пак имате някакви симптоми те могат да бъдат някои от следните:

  • обилен вагинален секрет, който може да бъде зеленикав или жълтеникав със силно неприятен мирис
  • болезнено уриниране
  • болка при сексуален контакт
  • вагинално кървене след секс, което не е свързано с менструалния цикъл.

Как се поставя диагнозата?

За да постави диагнозата вашият гинеколог ще трябва обстойно да ви прегледа и да извърши оглед на външните полови органи. С помощта на спекулум гинекологът може да се информира за състоянието на маточната шийка и да установи дали има оток или болезненост в тази област.

За по-точно поставяне на диагнозата е нужно да се вземе материал от маточната шийка при цитонамазка. Пробата се изпраща в лаборатория, където тя се проверява за наличие на редица инфекции, включително и цервицит.

Какви усложнения могат да настъпят?

Маточната шийка на жената служи като бариера за предпазване на матката от различни бактерии и вируси. Когато дейността на маточната шийка е компроментирана има по-голям риск за инфектиране на матката.

Цервицитът, който се дължи на полово-предаваните болести гонорея и хламидия може да се усложни с инфектиране на маточната лигавица и маточните тръби. Ако това усложнение на цервицита не бъде лекувано навреме може да се стигне до безплодие.

Какво е лечението?

Ако цервицитът се дължи на инфектиране с полово-предавана болест тогава вие и вашият партньор трябва да се лекувате. Вашият лекуващ лекар ще ви предпише антибиотици или противовирусни медикаменти, в зависимост от това какъв е причинителя. Нужно е да се въздържате от сексуални контакти, докато завършите курса на лечение.

В случаите, в които цервицитът се дължи на някаква друга причина може и да не се наложи прилагане на някакво специфично лечение. Ако цервицитът е резултат от алергична реакция ще трябва да избягвате продуктите, които предизвикват реакция при вас.