Начало / Женско здраве / Шоколадова киста на яйчника

Шоколадова киста на яйчника

ное. 28, 2016

шоколадова киста

Шоколадова киста на яйчника се формира при ендометриоза на яйчника. Ендометриозата е доброкачествено заболяване, при което частици от маточната лигавица (ендометриум) се откриват извън кухината на матката в други органи.

В зависимост от локализацията на ендометриозните огнища се различават:

 • Генитална ендометриоза

Вътрешна генитална ендометриоза – ендометриозните огнища се разполагат в миометриума (мускулния слой) на матката и в маточните тръби.
Външна генитална ендометриоза – ендометриозни огнища се развиват в яйчниците, влагалището, маточната шийка, Дъгласовото пространство, по перитонеума на малкия таз.

 • Екстрагенитална ендометриоза

Ендометриозни огнища могат да се открият навсякъде: върху пикочния мехур, червата, апендикса, плеврата, белите дробове, бъбреците, мозъка, като най-често се засягат едновременно няколко органа.

Съществуват няколко хипотези, които се опитват да обяснят причината за възникването на ендометриозата, но тя все още е неизяснена.

Най-важното условие за развитие на ендометриоза е наличието на менструална функция. Преди менархето не се среща ендометриоза, а след настъпване на менопауза ендометриозните огнища регресират.

Ендометриозните огнища се състоят от ендометриални жлези и строма. Те търпят същите циклични промени като нормалната маточна лигавица – фаза на пролиферация, секреция, десквамация и регенерация.

Ендометриозните огнища представляват възли, инфилтрати или кисти, изпълнени с разпадни продукти на кръвта.

Ендометриозните огнища по повърхността на яйчника имат вид на синкави хеморагични възли с диаметър 3 – 10 мм. Ендометриозната тъкан може да се разрасне и да проникне в паренхима на яйчника. Тя реагира на ежемесечната холмонална стимулация като нормалната лигавица на матката. При настъпване на цикличните кръвотечения излющената лигавица на матката се изхвърля навън, но ендометриозните огнища в яйчника не могат да се дренират и в структурата на яйчника се събира кръв, като се формира кистозна формация, която може да достигне размерите на мъжки юмрук. Кистите са изпълнени с гъста материя с кафяв цвят, поради което се наричат шоколадови кисти.

Какви са симптомите при шоколадова киста на яйчника?

При ендометриоза на яйчника могат да се наблюдават следните симптоми:

 • вторична дисменорея (болезнена менструация) – силната менструална болка е най-характерният симптом при шоколадова киста на яйчника
 • тазова болка – дължи се на тазовите сраствания
 • нарушения в менструалния цикъл – обилно или нерегулярно кървене.

Усложнения на шоколадова киста на яйчника

 • Руптура на шоколадова киста

Шоколадовата киста на яйчника може да нарасне и да се спука (руптурира), при което съдържимото й изтича в перитонеалната кухина. Наблюдава се картината на остър хирургичен корем – силна болка в корема, гадене, повръщане, твърдост на коремната стена, нарушен пасаж на червата.

Поради възпалителна реакция на перитонеума настъпва срастване на яйчника първоначално със задния лист на широката маточна връзка, а след това и със съседни тазови органи – маточни тръби, оментум, черва. След време срастванията стават плътни и имобилизират яйчника. Промяната в нормалното положение на яйчницити и в подвижността на маточните тръби може да бъде причина за стерилитет. Освен това шоколадовите кисти нарушават нормалната структура на яйчниците, от което страда продукцията на яйцеклетки.

Как се поставя диагнозата шоколадова киста на яйчника?

Диагнозата ендометриоза на яйчника се поставя въз основа на:

 • Характерните симптоми
 • Гинекологичен преглед – установява се болезненост, палпира се уголемения яйчник
 • Ехография на тазовите органи
 • Диагностична лапароскопия – минимално инвазивна хирургична интервенция, при която се извършва оглед на органите в малкия таз.
 • Изследване на туморни маркери – СА 125 е повишен.

Какво е лечението при ендометриоза на яйчника?

Лечението на ендометриозата на яйчника зависи от степента на пораженията, от възрастта на жената и от репродуктивните й планове. То може да бъде медикаментозно и оперативно.

Медикаменти, които се използват са:

 • гестагенни препарати (Orgametryl) – лечебният курс е 6 – 9 месеца, като по този начин се създава състояние на псевдобременност;
 • антигонадотропни препарати (Danazol) – лечебният курс е в продължение на 6 месеца, като по този начин се създава състояние на медикаментозна псевдобременност;
 • аналози на GnRH – гонадотропин-рилийзинг хормон.

Оперативното лечение може да се извърши чрез лапароскопия или лапаротомия и цели отстраняване на ендометриозните огнища чрез коагулация или екстирпация.