Начало / Женско здраве / Бартолинит – възпаление на Бартолиновата жлеза

Бартолинит – възпаление на Бартолиновата жлеза

окт. 3, 2022

бартолинит – възпаление на Бартолиновата жлеза

Възпалението на Бартолиновата жлеза се нарича бартолинит. Заболяването възниква при проникване на микроорганизми в тъканта на жлезата по съседство или по пътя на изходния канал.

Бартолиновите жлези (големи предверни жлези) имат големина на грахово зърно. Разполагат се от двете страни на влагалищното преддверие в долната трета на големите срамни устни. Изходните им канали са с дължина 1,5 – 2 см и се отварят по вътрешната повърхност на малките срамни устни, в долната им част.

Функцията на Бартолиновите жлези е да отделят белезникав секрет със специфична миризма. При полова стимулация количеството на секрета се увеличава.

Какви са причинителите на бартолинит?

Водещите причинители на бартолинит са неспорообразуващите анаероби – Bacteroides fragylis, Пептострептококи, Пептококи. Често те се асоциират и с други причинители, като гонококи, стрептококи, стафилококи, Е. коли, Клебсиела, Протеус, генитални микоплазми, трихомони.

Възпалението на Бартолиновата жлеза се проявява като целулит, инфектирана киста или абсцес.

Под влияние на възпалителния процес, изходният канал на жлезата бързо се запушва, развива се емпием на жлезата, като част от жлезния паренхим се разрушава. Получава се Бартолинов псевдоабсцес.

Какви са симптомите при бартолинит?

В долната трета на съответната голяма срамна устна се появява бързо растяща, болезнена подутина, която може да достигне големината на женски юмрук. Първоначално има плътна консистенция, а по-късно при абсцедиране се появява флуктуация на формацията. Кожата е зачервена, затоплена и оточна. Пациентката се оплаква от силна болка, сядането е болезнено до невъзможно, а ходенето е затруднено. Налице е повишена температура, може да има увеличени ингвинални лимфни възли. При изследване на кръвта се установява левкоцитоза и ускорена СУЕ.

Как се диагностицира бартолинит?

Диагнозата се поставя въз основа на данните от анамнезата и гинекологичния преглед. За установяване на причинителя се взема секрет за микробиологично изследване.

Какво е лечението?

Лечението бива:

Консервативно – само в начален стадий на заболяването. Прилагат се:

  • антибиотици
  • антипиретици
  • обезболяващи.

Хирургично лечение – задължително е, особено при поява на признаци на абсцедиране. Извършва се:

  • инцизия и дренаж – прави се дълбок разрез на кожата на голямата срамна устна на мястото на най-изразената флуктуация на абсцеса. След изтичане на гнойта се поставя дрен. Наблюдават се рецидиви.
  • марсупиализация – създаване на изкуствен изходен канал на жлезата, който да осигурява ефективен дренаж на секрета й.
  • екстирпация на Бартолиновата жлеза се препоръчва при рецидив.

В следоперативният период се прилагат антибиотици. Особено важен е стриктният генитален тоалет и пръскането на раневата повърхност с антибактериален спрей.

Прочетете за:
Анатомия на Бартолиновите жлези
Киста на Бартолиновата жлеза