Начало / Женско здраве / Чести здравословни проблеми при жените

Чести здравословни проблеми при жените

мар. 12, 2013

Зачестява броят на жените, които не посещават редовно лекар и не си правят необходимите профилактични прегледи, с които да следят какво е състоянието на техния организъм. Проблемът идва може би от страх какво ще научат или липса на свободно време. Важно е хората да запомнят, че редовните прегледи са особено важни за профилактиката на много социално значими заболявания, които при ранно откриване и правилно лечение могат да не доведат до сериозни усложнения.

Рак на гърдата
Ракът на гърдата е едно от заболяванията при жената, чиято честота в последните години се увеличи особено много. Той е втората водеща причина за смърт при жените. С проведените в последните години проучвания методите за откриване и лечение на рака на гърдата напреднаха неимоверно и ако жената редовно посещава своя лекуващ лекар, заболяването може да бъде открито в много ранен стадий и прогнозата да бъде обещаваща. Има някои рискови фактори, които увеличават честотата на този тип рак – късно раждане, след 35 годишна възраст, стрес, затлъстяване, липса на физическа активност. Важно е жените да се хранят рационално, да не прекаляват с мазнините и да наблягат на свежите плодове и зеленчуци и на ядките, да спортуват активно.

Сърдечно-съдови заболявания
Около 29 % от жените по света всяка година умират вследствие на сърдечно-съдови заболявания. Това е така поради трудното откриване на някои заболявания и тяхното скрито протичане.
Затлъстяването, стреса, диабетът, високото кръвно налягане, повишения холестерол и ниската физическа активност увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания.

Синдром на поликистозните яйчници
Това заболяване всяка година засяга около 10 % от жените в репродуктивна възраст. При него се образуват малки кисти в яйчниците, поради нарушаване на хормоналния баланс. Тези кисти водят до известни болки в долната коремна област. Те може и да се инфектират, което да доведе до по-сериозни усложнения. Жените с поликистозни яйчници са по-склонни към затлъстяване, акне, неправилен менструален цикъл и засилено окосмяване. Появата на това заболяване не може да бъде предотвратена, но ако се открие рано с правилното лечение могат да се избегнат усложненията.

Остеопороза
Остеопорозата засяга и двата пола, но жените по-често страдат от нея. Тя е заболяване, което с правилна профилактика може да бъде избегнато. При остеопорозата се увреждат костите, чиято сила и плътност намаляват, в резултат на което често настъпват фрактури. Рискови фактори за възникване на остеопороза са диета бедна на калций, пушене, алкохолизъм.

Депресия
Депресията по-често засяга жените. Всяка година около 12 милиона жени биват засегнати от това състояние. Понякога някои хормонални промени в организма на жената могат да станат причина за настъпването на депресия – например след бременност или след настъпване на менопауза. Други рискови фактори за депресия са: история за предишно депресивно състояние, сериозно хронично заболяване при жената, злоупотреба със субстанции, проблеми в брака и семейството, стресова ситуация като смърт на близък човек.