Меню

Жените в менопауза, които страдат от захарен диабет тип 2 имат 27 % по-голям риск да развият рак на гърдата, твърдят експерти.

Международен екип от учени са разгледали 40 отделни проучвания относно потенциалната връзка между захарен диабет тип 2 и рак на гърдата.

Наднорменото тегло се свързва с двете заболявания, но учените считат, че може да има директна връзка между тях.

Всички проучавания са обхванали общо над 56000 жени с рак на гърдата.

Резултатите са показали, че жените в менопауза, които са болни от захарен диабет тип 2 имат 27 % повишен риск от рак на гърдата. Подобна връзка не е наблюдавана при жени в репродуктивна възраст или при болни от захарен диабет тип 1.

Авторите на проучването предполагат, че наднорменото тегло, което се асоциира със захарен диабет тип 2 и ефекта, който оказва върху хормоналната активност може частично да допринася за развитието на рак на гърдата.

Възможно е обаче и някои други фактори, свързани с диабета да оказват влияние.

След като наднорменото телесно тегло повишава риска от захарен диабет и от рак на гърдата, за жените е изключително важно да поддържат нормално телесно тегло.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!