Начало / Женско здраве / Добрият сън разпалва сексуалното желание на жените

Добрият сън разпалва сексуалното желание на жените

мар. 20, 2015

Пълноценният нощен сън не само предпазва от появата на тъмни кръгове под очите, но също повишава сексуалното желание на жените. Това е заключението на ново проучване, публикувано в Journal of Sexual Medicine.

Учени от университета на Мичиган твърдят, че удължаването на съня с един час води до повишаване на сексуалната активност на жените с 14 %. Те са провели проучване сред 171 студентки, които в продължение на 14 дни са водели дневник за продължителността на съня си и за сексуалната си активност.

По-продължителният сън е бил свързан с по-голямо сексуално желание на следващия ден. Жените, които са спали повече часове съобщават, че са имали по-добра сексуална възбуда. Средната продължителност на съня на участничките в проучването е била 7 часа и 22 минути.

Това проучване показва, че добрият сън е важен за либидото на жените, дори когато те са физически и психически здрави.

Според авторите на проучването краткият и некачествен сън може да доведе до сексуални проблеми при жените. Не е известно как точно недоспиването засяга сексуалното желание. Има хипотези, че настъпват хормонални промени, които се отразяват на либидото. Необходимо е обаче по-задълбочено проучване, което да установи точния механизъм.

Пълноценният сън възстановява силите на организма, подобрява настроението, концентрацията, цялостното здраве, а сега може да се добави и подобряването на сексуалното желание и възбуда.

За появата на сексуални проблеми допринасят множество фактори, като например настроението, отношенията между партньорите, умората, стреса, прием на някои медикаменти, хормонални промени, както и здравословни проблеми.