Начало / Женско здраве / Домашно лечение на горещи вълни при менопауза

Домашно лечение на горещи вълни при менопауза

май 16, 2013

Топлите вълни са може би един от най-характерните и чести симптоми на менопаузата. Дължат се на силно намаляващите нива на естрогените и резки промени в кръвоносните съдове. Настъпва разширение на съдовете на кожата, в резултат на което в тях навлиза повече кръв и така тялото се затопля. Ако и вие се оплаквате от горещи вълни и искате да се справите с този така неприятен симптом на менопаузата може да приложите някои лесни методи, които да намалят оплакванията.

Обличайте се с леки дрехи
Може би един от най-ефективните начини за справяне с горещите вълни е да се обличате така, че да се чувствате комфортно. Носете връхни дрехи, които при чувство на загряване да може лесно да свалите. За предпочитане са естествените материи, като памук например.

Намалете количеството на кафето
Ако сте почитател на енергизиращия ефект на кафето ще е добре след навлизане в менопаузата да намалите неговото количество. Причината е, че кофеинът, който се съдържа в кафето е стимулатор на метаболизма и по такъв начин увеличава честотата и на горещите вълни. Пийте не повече от 200-300 мг кафе на ден, което се равнява приблизително на около чаша и половина. Заложете на водата, която освен, че ще ви разхлади и ще хидратира организма ви.

Редовни упражнения
Чрез редовните тренировки ще подобрите цялостното състояние на вашия организъм. Учените са установили, че един час йога или други физически упражнения пет дни седмично може да намали честотата на поява на горещите вълни. Опитвайте се да правите упражнения с умерена интензивност за около 2-3 часа седмично и упражнения за натоварване на мускулите 2 пъти седмично.

Студен душ
Преди да легнете вечер си вземете охлаждащ душ, който да спомогне за намаляване на телесната температура и по такъв начин може да намалите оплакванията от горещи вълни нощем.

Черен кохош
Корените на това растение, принадлежащо към семейство Лютикови спомагат за намаляването на силата и честотата на менопаузалните симптоми, към които спадат и топлите вълни. Може да го намерите в аптеките с търговското название Ремифемин. Приемът на таблетки, съдържащи черен кохош не е препоръчителен за хора, които имат чернодробни проблеми. Най-добре се консултирайте с лекар преди да започнете приема на Ремифемин.

Намалете стреса
Една от основните причини за горещите вълни е може би стресът.Затова е препоръчително да избягвате стресовите ситуации, когато е възможно. Опитвайте се да тръгвате навреме за работа, за да се предпазите от притеснението, че закъснявате, а оттам и от горещите вълни.

Открийте какво отключва горещите вълни при вас
Чести отключващи фактори за топлите вълни са алкохолът, никотинът, лютивите и мазните храни, някои подправки. Повечето жени забелязват, че топлите вълни при тях се засилват по време на лятото, когато климатът е по-горещ. Опитайте се да си водите дневник за горещите вълни и записвайте всеки път когато те се появяват, защото по такъв начин ще успеете по-лесно да откриете какво предизвиква оплакванията при вас.