Начало / Женско здраве / Домашно лечение на маточни фиброми

Домашно лечение на маточни фиброми

авг. 20, 2015

Фибромите или още познати с термина полипи са доброкачествени образувания на мускулната и фиброзната тъкан, които се образуват в и около матката на жената. Те са по-често срещани при жени над 40 годишна възраст и размерите им варират от няколко сантиметра до масивни образувания.

Обикновено жените с фиброми се оплакват от болки в кръста, болезнена менструация, запек и трудности при забременяване. Има различни методи за лечение на фиброми, но голяма част от жените предпочитат да се справят със състоянието с домашни способи. Ето и някои изпитани домашни методи, които може да опитате, ако страдате от маточни фиброми:

  • Зелен чай

Някои скорошни проучвания сочат, че редовната консумация на зелен чай може да спомогне за намаляването на размерите на маточните фиброми и облекчаване на оплакванията на жените. В зеленият чай се съдържа съставка, която забавя разрастването на клетките във фибромите и освен това има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

  • Корени от глухарче

Влошаването на функционирането на черния дроб затруднява елиминирането на излишните количества женски полови хормони, което е и една от причините за развитието на маточни полипи.

Отварата от корените на глухарче е един от най-добрите естествени средства за детоксикация и подобряването на дейността на черния дроб. Кипнете 500 мл вода с 3 супени лъжици изсушени корени от глухарчета за около 15 минути. Пийте от получената отвара три пъти дневно по половин чаена чаша за около 3 месеца.

  • Мляко

Според проучване, публикуване в Американския журнал по Епидемиология, при жените, които консумират 3 до 4 пъти дневно млечни продукти има 30 % по-малък риск от развитие на маточни фиброми, сравнено с тези, които консумират по-малко от един път дневно млечни продукти. Точната причина все още не е изяснена, но според учените, калцият в млечните продукти, най-вероятно забавя клетъчния растеж.

  • Чесън

Чесънът има естествени антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да попречат на разрастването на клетките в маточните полипи. Затова и лекарите съветват жените, при които е диагностициран полип да консумират често чесън.

  • Рициново масло

Рициновото масло е много ефективно при лечението на маточни фиброми. За целта затоплете малко рициново масло в купа. След това натопете чиста кърпа в маслото и поставете напоената с масло кърпа на корема. Покрийте кърпата с найлон и върху него поставете затоплена бутилка с вода. Поседете по този начин няколко часа. Рициновото масло стимулира лимфната и кръвоносната мрежи и спомага за увеличаване броя на лимфоцитите, чиято функция е да се борят с токсините, които могат да причинят заболяване. Трябва да знаете, че рициновото масло не е препоръчително да се използва по време на меснтруация или ако се опитвате да забременеете.

Прочетете за:
Миома на матката