Начало / Женско здраве / Ефективността на мамографията под съмнение

Ефективността на мамографията под съмнение

фев. 12, 2014

Според едно ново проучване проведено в Канада ежегодните мамографии, които се извършват при жените на средна възраст не намаляват смъртните случай от рак на гърдата. Това е едно от най-мащабните проучвания правени досега в тази насока. Събирането на данни е продължило близо 25 години, през което време в него са взели участие над 90 000 жени на възраст между 40 и 59 години.

Учените са установили, че няма разлика в броя на смъртните случаи от рак на гърдата при жените, които редовно са се подлагали на мамография и тези, които са избирали да не се подложат на изследването.

Мамографията се извършва рутинно с цел ранно откриване на рак на гърдата. Но между учените има сериозен дебат за това доколко ефективна е мамографията като скринингов метод. В някои случаи ранното откриване не значи, че ракът е лечим, в други пък лечението действа дори и ако ракът е открит в по-напреднал стадий.

Друга възможна негативна страна на мамографията е рискът от свърхдиагностициране. Учените са установили, че 22% от откритите случаи на рак на гърдата спадат именно към групата на свръхдиагностицираните случаи, което означава, че с мамографията са били открити тумори, които нямат нужда от агресивни методи на лечение като химио и лъчетерапия.

В проучването проведено в Канада жените са били разделени на две групи. В едната група жените в продължение на 5 години са подлежали на годишна мамография и преглед на гърдите, докато при жените от другата група се е извършвал само преглед на гърдите.

Двадесет години по-късно 3,250 жени от мамографската група са били диагностицирани с рак, а от контролната група броят на жените с рак на гърдата е бил 3,133. 500 от жените от мамографската група и 505 жени от контролната група са починали вследствие на рак на гърдата. Според изследователите 1 на 424 жени, при които се е извършила мамография е била погрешно диагностицирана с рак на гърдата.

Според изследователите трябва да бъдат преоценени отново ползите и негативите от мамографията и да се въведат ясни правила кога трябва да се извършва мамография, за да бъде избегнат рискът от свръхдиагностициране и жените да бъдат предпазени от прилагането на ненужно лечение, което повече да навреди, отколко то да помогне.

В днешно време лечебните схеми за лечение на рак на гърдата са изключително напреднали и според учените именно поради тази причина мамографията като метод вече няма толкова важна роля, както преди. Това не означава обаче, че при жени при които има съмнение за раков процес не трябва да се извършва мамография, защото именно в такива случаи тя е особено информативна.

Прочетете за:
Мамография