Меню

Учени от британския Институт за онкологични изследвания са идентифицирали ензим, който има съществена роля за възникването на туморите на гърдата, показва проучване, публикувано в списание “Cell”.

В експериментално проучване с мишки учените са установили, че ензима лизил оксидаза (LOX) води до втвърдяване на колагена, основна съставка на съединителната тъкан.

Заобикалящата туморните клетки съединителна тъкан има по-фиброзна консистенция.

Високите нива на ензима лизил оксидаза повишават нивото на колагена в млечната жлеза, правят съединителната тъкан по-фиброзна, което корелира с по- високата честота на туморите на гърдата.

Според д-р Джанин Ърлър, ръководител на проучването ензима лизил оксидаза предизвиква физични промени в съединителната тъкан на млечната жлеза, които ако могат да бъдат спрени ще се забави растежа на туморите.

Блокирането на лизил оксидазата чрез химични вещества или антитела води до понижаване на размерите и честотата на туморите при мишки.

Следващият етап на проучването ще бъде да се установи дали ензима лизил оксидаза има същия ефект при хората и дали блокирането му ще допренесе за превенцията на туморите.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!