Начало / Женско здраве / Ензим, причиняващ рак на гърдата

Ензим, причиняващ рак на гърдата

ное. 20, 2009

Учени от британския Институт за онкологични изследвания са идентифицирали ензим, който има съществена роля за възникването на туморите на гърдата, показва проучване, публикувано в списание “Cell”.

В експериментално проучване с мишки учените са установили, че ензима лизил оксидаза (LOX) води до втвърдяване на колагена, основна съставка на съединителната тъкан.

Заобикалящата туморните клетки съединителна тъкан има по-фиброзна консистенция.

Високите нива на ензима лизил оксидаза повишават нивото на колагена в млечната жлеза, правят съединителната тъкан по-фиброзна, което корелира с по- високата честота на туморите на гърдата.

Според д-р Джанин Ърлър, ръководител на проучването ензима лизил оксидаза предизвиква физични промени в съединителната тъкан на млечната жлеза, които ако могат да бъдат спрени ще се забави растежа на туморите.

Блокирането на лизил оксидазата чрез химични вещества или антитела води до понижаване на размерите и честотата на туморите при мишки.

Следващият етап на проучването ще бъде да се установи дали ензима лизил оксидаза има същия ефект при хората и дали блокирането му ще допренесе за превенцията на туморите.