Меню

Гъбичните инфекции са често срещани при жените имайки предвид, че за своето развитие те имат нужда от влажна и топла среда каквато се явява женската вагина. Те са познати още под името Кандидоза на името на техния основен причинител. Срещат се по-често при жени с подтиснат имунитет, също при носене на тясно бельо, посещаване на мръсни тоалетни или могат да се причинят от употребата на някои лекарствени средства. Симптомите при една гъбична инфекция са доста неприятни – силен сърбеж, чувство на парене, зачервяване на областта около вагината, отделяне на секрет, може да има и болка при полов контакт. По принцип тези инфекции се лекуват лесно и бързо, но имат склонност да се появяват отново.

Какво е медицинското лечение?
Жените, които преди са имали такива инфекции знаят, че те се повлияват добре от противогъбични кремове, които се нанасят в областта на вагината. Има и таблетки за вагинално приложение. Лечението може да се осъществи и с противогъбични перорални таблетки, но лекарите не ги предпочитат пред кремовете, тъй като водят до някои странични ефекти като гадене, повръщане, главоболие, коремни болки. Пероралните таблетки са противопоказани по време на бременност.

Има ли домашно лечение, което може да се приложи?
Има някои домашни лекове, които могат да подобрят вашето състояние. Киселото  мляко е едно от тях. То съдържа в себе си естествени бактерии, които могат да спомогнат в борбата с инфекцията. Важно е да не съдържа захар в себе си, защото гъбичките се хранят със захар, и така млякото ще има противоположен ефект и ще засили симптомите. Може да го приемате в по-големи количества или да го приложите върху засегнатите области. Чесънът и ябълковият оцет също са се доказали като добри противогъбични средства. Ако прилагате локално ябълков оцет трябва да знаете, че в началото може да усетите парене, но след това резултатът е много добър. Приложението на мед за 20 минути два пъти дневно за три дни води до значително облекчаване на симптомите.

Какво може да направите, за да предотвратите гъбична инфекция?
– Не носете тясно бельо и го сменяйте редовно. Избирайте памучното пред бельото, произведено от синтетични материи.
– Поддържайте добра лична хигиена, особено на вагиналната област. За целта използвайте неароматизирани сапуни и вода.
-По време на менструация сменяйте редовно превръзките или тампоните. Не използвайте ароматизирани превръзки.
– Когато ходите на плаж, избягвайте да стоите дълго време с мокър бански, защото влагата предразполага развитието на гъбичките.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!