Начало / Женско здраве / Горещите вълни продължават над 7 години при повечето жени

Горещите вълни продължават над 7 години при повечето жени

фев. 17, 2015

Оказва се, че горещите вълни, нощното изпотяване и другите симптоми, свързани с менопаузата не са краткотраен проблем. Според ново проучване, публикувано в сп. JAMA Internal Medicine повече от половината жени изпитват тези неприятни симптоми в продължение на 7 години и повече.

Учени от САЩ са проследили 3302 жени за период от 17 години, като са обхванали годините преди и след настъпване на менопаузата. Почти половината от жените са имали чести оплаквания от горещи вълни и нощни изпотявания.

Средната продължителност на симптомите е била 7.4 години, като колкото по-рано са се появили оплакванията, толкова по-дълго са продължили.

При жените, които са имали горещи вълни и нощни изпотявания още през периода на перименопауза оплакванията са продължили най-дълго (до 12 години). Те са продължили по-дълго и при жени, които са били депресирани или подложени на стрес преди появата им.

Резултатите от проучването показват, че е необходимо по-задълбочено търсене на безопасни и ефективни начини за облекчаване на симптомите на менопауза, тъй като те могат значително да влошат качеството на живот на жените.

Менопауза се приема, че е настъпила, когато липсва менструация за 12 последователни месеца. Обикновено настъпва между 45 и 55 годишна възраст. Симптомите, които жените изпитват се дължат на хормоналните промени, които настъпват и главно на понижените нива на естроген.

Една от възможностите за справяне с неприятните симптоми през менопаузата е хормонозаместителната терапия. Тя обаче се избягва от много жени, защото се свързва с повишен риск от рак на гърдата, повишена съсирваемост на кръвта, а според последни проучвания и от рак на яйчниците.

Препоръчва се на жените в менопауза да носят широки и леки дрехи, да избягват кафето, алкохола, пикантните храни, да пият студена вода, да спят в прохладни помещения.

Могат също да пробват алтернативни методи като йога, медитация, дълбоко дишане. Има редица билки, за които се счита, че облекчават симптомите, например черен кохош.