Меню

Хормон, който въздейства върху мозъка може да помогне при лечението на безплодието при жените, показва ново проучване.

Учени от Имперски колеж Лондон са направили проучване сред жени, страдащи от хипоталамична аменорея.

Това състояние се среща често при жени, които са подложени на интензивно физическо натоварване, например при спортисти, на силен стрес или при жени, страдащи от анорексия.

При тези жени хипоталамуса (част от мозъка) не продуцира правилно хормони, които участват в регулацията на менструалния цикъл, като причината за това е неизвестна.

Учените са изследвали два хормона – киспептин и лутеинизиращ хормон (LH). Киспептинът стимулира освобождаването на лутеинизиращия хормон, който участва в регулацията на менструалния цикъл.

При жените с хипоталамична аменорея нивото на лутеинизиращия хормон е ниско и това може да бъде причина за безплодие.

Британските учени са вливали на пет жени, страдащи от хипоталамична аменорея различни концентрации от хормона киспептин в продължение на 6 часа.

Жените, участвали в проучването са били на възраст между 24 и 31 години.

Чрез периодично вземане на кръвни проби е било измервано нивото на лутеинизиращия хормон след вливането на различните концентрации киспептин.

За сравнение е имало контролна група жени, на които е било давано плацебо и е било измервано хормоналното ниво по същия начин.

Резултатите от проучването са показали, че вливането на киспептин в определени дози може да повиши нивото в кръвта на лутеинизиращия хормон, който е необходим за фертилността на жената.

Необходимо е провеждането на по-голямо проучване, което да установи дали киспептина може да се използва за лечение на безплодие при жените.

Проучването е публикувано в списанието по Клинична ендокринология и метаболизъм.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!