Начало / Женско здраве / Хормон може да помогне в борбата с безплодието

Хормон може да помогне в борбата с безплодието

май 5, 2014

Хормон, който въздейства върху мозъка може да помогне при лечението на безплодието при жените, показва ново проучване.

Учени от Имперски колеж Лондон са направили проучване сред жени, страдащи от хипоталамична аменорея.

Това състояние се среща често при жени, които са подложени на интензивно физическо натоварване, например при спортисти, на силен стрес или при жени, страдащи от анорексия.

При тези жени хипоталамуса (част от мозъка) не продуцира правилно хормони, които участват в регулацията на менструалния цикъл, като причината за това е неизвестна.

Учените са изследвали два хормона – киспептин и лутеинизиращ хормон (LH). Киспептинът стимулира освобождаването на лутеинизиращия хормон, който участва в регулацията на менструалния цикъл.

При жените с хипоталамична аменорея нивото на лутеинизиращия хормон е ниско и това може да бъде причина за безплодие.

Британските учени са вливали на пет жени, страдащи от хипоталамична аменорея различни концентрации от хормона киспептин в продължение на 6 часа.

Жените, участвали в проучването са били на възраст между 24 и 31 години.

Чрез периодично вземане на кръвни проби е било измервано нивото на лутеинизиращия хормон след вливането на различните концентрации киспептин.

За сравнение е имало контролна група жени, на които е било давано плацебо и е било измервано хормоналното ниво по същия начин.

Резултатите от проучването са показали, че вливането на киспептин в определени дози може да повиши нивото в кръвта на лутеинизиращия хормон, който е необходим за фертилността на жената.

Необходимо е провеждането на по-голямо проучване, което да установи дали киспептина може да се използва за лечение на безплодие при жените.

Проучването е публикувано в списанието по Клинична ендокринология и метаболизъм.

Прочетете за:
Стерилитет (безплодие)