Приемът на кадмий с храната може да повиши риска от рак на гърдата, показва ново проучване.

Кадмият е често срещан метал в природата. Открива се в някои храни като картофи, листни зеленчуци, зърнени храни.

Учени от Каролинския институт в Стокхолм са провели проучване, обхващащо 56 000 жени. За  период от 12 години сред тях са били установени над 2000 случая на рак на гърдата, като повечето са били зависими от хормона естроген.

Резултатите от проучването показват, че жените, които са приемали над 16 микрограма кадмий дневно имат 21 % по-висок риск да развият рак на гърдата. Рискът е бил по-висок при жени с нормално или под нормалното телесно тегло.

Според изследователите кадмия може да има свойства подобни на естрогена, а повишеното ниво на естроген може да стимулира развитието на рак на гърдата. Това е по-изразено при жени в менопауза, които имат ниски нива на естроген и са по-чувствителни към повишаването му.

Според авторите на проучването тези резултати не са причина да се избягват зеленчуците и пълнозърнестите храни. Всъщност жените, които са консумирали повече зеленчуци и пълнозърнести храни, дори те да са съдържали кадмий са имали по-нисък риск да развият рак на гърдата, в сравнение с жените, които са приемали кадмий от други видове храни. Вероятно това се дължи на антиоксидантните свойства на зеленчуците и пълнозърнестите храни.

Проучването е публикувано в Cancer Research.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!