Начало / Женско здраве / 4 чаши кафе на ден понижават риска от ендометриален карцином

4 чаши кафе на ден понижават риска от ендометриален карцином

фев. 9, 2015

Ново проучване показва, че жените, които консумират по 3-4 чаши кафе дневно имат по-нисък риск от развитие на рак на ендометриума (най-вътрешния слой на матката).

Ендометриалният карцином е най-честия тумор на женските полови органи. Среща се по-често при жени над 50 години.
Причината за възникването му е неизвестна, но значение имат фактори като: затлъстяване, диабет, хормонални нарушения, ранно начало на менструацията или късна менопауза и др.

Учени от Имперския колеж в Лондон са провели проучване, целящо да установи как някои хранителни фактори повлияват риска от ендометриален рак.

Те са използвали данните от две мащабни проучвания, като са анализирали хранителните навици на 456000 жени, от които 2800 са били диагностицирани с рак на ендометриума.

Резултатите са показали, че жените, които са пили по 3-4 чаши кафе дневно са имали 18 % по-нисък риск от рак на ендометриума, в сравнение с жените, които са пили до една чаша кафе.

Авторите на проучването са открили само наличието на връзка между консумацията на кафе и по-нисък риск от ендометриален рак. Те не могат да кажат как точно кафето понижава риска от тумора.

Едно от възможните обяснения е, че кофеина понижава нивото на естрогена. Счита се, че повишаването на естрогена при липса на повишаване на прогестерона води до хиперплазия на ендометриума.

Според експертите вероятно роля играят и антиоксидантите в кафето, а не само кофеина, тъй като при други кофеин-съдържащи храни, като шоколад не е била установена връзка с риска от заболяването.

Необходими са още проучвания, които да установят съставката в кафето, която повлиява риска от ендометриален рак.

Предишни проучвания са показали, че повишената консумация на кафе може да намали вероятността от развитие на рак на кожата и от захарен диабет тип 2.