Начало / Женско здраве / Как да намалите риска от рак на яйчниците?

Как да намалите риска от рак на яйчниците?

мар. 16, 2015

Ракът на яйчниците е една от водещите причини за смърт при жените. Няма ясни механизми, с които със сигурност да се предпазите от това тежко заболяване, но има начини с които да намалите риска от него. Някои от рисковите фактори могат да бъдат избегнати, докато други не. Така например тютюнопушенето и унаследяването на някои специфични гени могат да увеличат риска от някои ракови заболявания, но само пушенето може да бъде избегнато от пациентите. Ако искате да разберете как може да намалите риска от рак на яйчниците при вас е най-добре да се консултирате със специалист.

Някои от съветите на лекарите за намаляване на риска са:

  • Прием на орални контрацептиви

Учените са установили, че рискът за рак на яйчниците е по-малък при жените, които редовно приемат контрацептиви за предпазване от нежелана бременност. Те са установили, че рискът намалява с до 50% при жени, които употребяват контрацептиви за повече от пет години, като протективното действие на таблетките продължава с години след като те бъдат спрени. За съжаление обаче приемът на контрацептиви увеличава риска от рак на гърдата и други здравословни проблеми като сърдечни заболявания и дълбока венозна тромбоза. Затова е добре да се консултирате със специалист относно рисковете и ползите преди да започнете да взимате орални контрацептиви.

  • Бременност и кърмене

Рискът от рак на яйчниците е с 30 до 60% по-нисък при жените, които са раждали, в сравнение с тези, които не са имали деца. Освен това рискът от това заболяване намалява ако родите първото си дете преди навършване на 30 годишна възраст, като той намалява с всяка следваща успешна бременност. Кърменето след бременността също се смята за протективен фактор срещу рак на яйчниците.

  • Промени в диетата и редовни упражнения

Много от експертите съветват жените да следват диета бедна на мазнини и богата на фибри, ако искат да се предпазят от това коварно раково заболяване. Те препоръчват също намаляване на количествата на консумираното месо и умерен прием на алкохол. Жените биват съветвани да се упражняват три пъти седмично, за да поддържат количеството на мазнините в тялото в препоръчваните за възрастта граници.

  • Генетична консултация

При жените, за които се знае, че имат роднини в семейството, които са починали в резултат на рак на яйчниците се препоръчва извършването на генетична консултация. Чрез нея може да бъдат открити генетични мутации при жената, които да увеличават риска от това. Повечето жени смятат, че генетичната консултация може да им помогне да се почувстват по-добре информирани за своето състояние и да вземат правилно решение.

  • Премахване на яйчниците

Ако жената е на възраст над 40 години и й се препоръча извършването на хистеректомия по повод на доброкачествено образувание, като например миома на матката тя може да реши по време на процедурата да й бъдат отстранени и яйчниците, в желанието си да намали риска от рак на яйчниците. Тази процедура e известна като профилактична оофоректомия. Тя се препоръчва при жени с фамилна история за рак на яйчниците.

Прочетете за:
Рак на яйчниците