Начало / Женско здраве / Как да разпознаем стреса при жените

Как да разпознаем стреса при жените

юни 6, 2013

В днешно време всички сме забързани в ежедневието си за да спазим един или друг краен срок, свързан с работата, семейството или ученето. Всичко това води до стрес.

Има два вида стрес. Единият ни мотивира да започнем работа и ни мотивира да изпълняваме своите задължения. Другият вид стрес е вреден както за психическото ни така и за физическото ни здраве. Обикновено изпитваме този вид стрес, когато не можем да отговорим на очакванията отправени към нас.

Усещането за стрес при всяка една жена зависи от нейните собствени усещания и способности за справяне в напрегнати ситуации и така едни жени намират някои ситуации за особено стресови, докато за други те са нещо обикновено. Източниците на стрес при различните полове обикновено се различават в определена степен. Освен това двата пола реагират по различен начин в стресови ситуации. Жените по-често попадт в стресови ситуации, поради факта, че имат много и различни роли в обществото – да бъдат професионалисти в работата, да бъдат добри майки и да се грижат за дома. Съчетаването на всикчи тези задачи може да бъде много трудна, в някои случаи непосилна задача.

Кои са по-честите симптоми на стрес при жените?

1. Промени в апетита и теглото. Когато жените са под влиянието на стрес те могат да започнат да похапват повече от обикновено и да имат желание да консумират повече сладкиши. Чрез храната те се опитват да се справят със стреса в живота си. При други жени стресът може да има обратното влияние и да доведе до сериозно отслабване и недохранване.

2. Често главоболие. При високи нива на стрес жените често се оплакват от главоболие. Когато стресът стане хронично състояние може да се стигне дотам, че главоболието да не може да се повлияе от обикновените аналгетици.

3. Проблеми с паметта. Когато жените имат прекалено много неща да свършат през деня може да се стигне до ситуации, при които те да започнат да забравят някои обикновени неща, които е трябвало да свършат. Това допълнително утежнява състоянието на жената.

4. Репродуктивни проблеми. Стресът може да наруши нормалното хормонално ниво в женския организъм, което е свързано и с нейните репродуктивни функции. Някои от жените, които страдат от хроничен стрес могат да забележат, че менструалният им цикъл става нередовен и по-често страдат от вагинални инфекции.

5. Проблеми със съня. Поради стреса много жени не спят достатъчно. Те се оплакват, че се будят от най-малкия звук през нощта. Други пък трудно успяват да заспят и имат трудности с ранното ставане.

6. Физическо заболяване. Има връзка между състоянието на ума ни и здравословното състояние на нашето тяло. Високите нива на стрес атакуват имунната ни система и нейните защитни сили намаляват. Чести здравословни оплаквания на жените, подложени на стрес са: болки в гърдите, затруднено дишане, синдром на раздразненото дебело черво, проблеми с храносмилането, високо кръвно налягане, запек или диария.