Начало / Женско здраве / Как да се предпазите от рак на маточната шийка

Как да се предпазите от рак на маточната шийка

ян. 5, 2013

Ракът на маточната шийка се причинява от Човешкия папиломен вирус (ЧПВ). Поради лесната диагностика на този вид рак с ежегодната цитонамазка, която се прави на жените броят на заболелите в последните години силно намаля. Вече се създадоха и ваксини, които да предпазят жените от заразяването с ЧПВ. Има някои лесни стъпки, които жените могат да предпиемат, за да намалят риска от инфекция.

1. Безопасен секс
Като практикувате безопасен секс и използвате нужната контрацепция (презерватив) вие се предпазвате от полово предаваните болести, към които спадат гениталните брадавици, които се дължат на човешкия папиломен вирус. Жените, които са започнали да практикуват секс преди 16 годишна възраст и са имали повече сексуални партньори са с по-голям риск от развитие на рак на маточната шийка. Затова ако намалите броя на вашите сексуални партньори и имате моногамна връзка с партньор, който не страда от полово предавани болести вероятността да заболеете от рак на маточната шийка става много по-малка.

2. Ежегодно си правете тестове за рак на маточната шийка
За да се предпазите от това заболяване е нужно веднъж годишно да си правите цитонамазка, която да определи дали при вас има риск от развитие на рак. При тези жени, при който теста не дава сигурен резултат може да се направи и тест за ЧПВ и трябва да посещавате гинеколога си по-често. Ако сте над 65 години и сте преминали през хистеректомия тези тестове вече не са нужни.

3. Спрете цигарите
Пушенето излага вашето тяло на влиянието на много канцерогенни химически субстанции. При жените пушачки рискът за развитие на рак на маточната шийка е два пъти по-голям, отколкото при непушачките.

4. Обмислете дали да не се ваксинирате срещу ЧПВ
В нашата страна вече е налична ваксина срещу най-честите и най-опасни щамове на ЧПВ. Тези ваксини са най-подходящи при момичета, които не са сексуално активни и не са инфектирани с ЧПВ. Поставят се три инжекции през 6 месеца. Все още не е напълно ясно доколко ефективна е ваксината, поради това че нивото на антителата в кръвта се променя с годините.

5. Водете здравословен начин на живот
Балансирания хранителен прием е особено важен за вашето здраве. Някои проучвания са открили връзка между диети бедни на плодове и зеленчуци  и повишен риск от рак на маточната шийка. Важно е да приемате храни богати на витамин А, антиоксиданти и фолиева киселина.

Особено важно е ранното откриване на рака на маточната шийка, защото в такъв случай 99 от 100 жени оцеляват. Когато вече ракът е напреднал шансовете спадат драстично и само 7 от 100 жени преживяват.

Прочетете за:
Рак на шийката на матката