Начало / Женско здраве / Как да се справим с предменструалния синдром

Как да се справим с предменструалния синдром

апр. 17, 2013

наддаването

Предменструалният синдром, известен още с абревиатурата ПМС е един от честите проблеми при жените с менструален цикъл. Той настъпва няколко дни преди началото на цикъла. Не всички жени се оплакват от предменструален синдром, но около 75% от тях се страдат от поне един от симптомите на това състояние. Симптомите на ПМС могат да се различават значително при всяка една жена. Най-честите симптоми на ПМС са:

Промени в настроението – тревожност, депресия, затруднена концентрация.

Желания за различни храни – шоколад или други такива.

Болка – главоболие, мускулни болки, стомашен дискомфорт.

Физически дискомфорт – подуване на стомаха, болезненост в областта на гърдите, безсъние.

Не е нужно да имате всички тези симптоми, за да бъдете диагностицирани с предменструален синдром. За да се справите с тези оплаквания и да не се налага да пропускате работа всеки месец преди менструалния си цикъл може да приложите някои изпитани техники.

1. Променете навиците си.
Важно е редовно да спортувате, защото по този начин се покачват нивата на ендорфините в мозъка. Тренировки с продължително 20-45 минути три пъти дневно са достатъчни. Друга важна промяна е добрият нощен сън. Умората, свързана с предменструалния синдром служи да ви покаже, че в този момент вие имате нужда от повече почивка и трябва да слушате тялото си и знаците, които то ви дава. Лягайте си възможно най-рано, за да може да поспите поне 8 часа на ден. Когато започнете да изпитвате симптомите на ПМС трябва да намалите количеството на кафетата, алкохола и солените храни. Ако имате стомашни болки се опитайте да приемате по-малки порции и по-често. Така ще намалите напрежението върху стомаха си.

2. Приемайте витамини.
Няколко проучвания са установили, че за по-лесно справяне с предменструалния синдром трябва да увеличите приема на някои витамини. Голяма част от симптомите на ПМС са свързани с намаляване количествата на калция, затова е нужно през тези няколко дена преди цикъла да приемате около 1200 мг калций от различни храни или като хранителна добавка. Ако при вас се наблюдава задържане на течности по време на предменструалния период е добре да повишите приема на магнезий – 200 мг дневно.

3. Използвайте някои стари техники.
Още нашите майки и баби са се борили с ПМС по много прост начин. Ако страдате от стомашни болки през дните преди менструалния ви цикъл поставете на корема си шише с топла вода или електрическа възглавница, за да намалите болките. Сами ще се убедите колко ефективен и в същото време лесен за изпълнение е този метод.

4. Лекарства без лекарско предписание.
Много жени установяват, че някои от болкоуспокояващите лекарства като ибупрофен намаляват оплакванията от болки в корема през предменструалния период. Освен това те намаляват болката в гърдите, което е също чест симптом на ПМС.