Начало / Женско здраве / Как сами да се изследваме за бучки в гърдата

Как сами да се изследваме за бучки в гърдата

авг. 16, 2013

Бучките в гърдите са често срещани при жени от всички възрасти. Те могат да се дължат на хормонални промени, инфекции, наранявания или раков процес. Повечето бучки в гърдата след обстойно изследване се оказват доброкачествени, но въпреки това при напипване на такова образувание в гърдата си вие задължително трябва да се изследвате, за да се установи каква е причината при вас.

Самоизследването на гърдите е един от начините за ранно откриване на бучки и промяна в консистенцията на гърдите. Жените трябва редовно да проверяват за някакви промени в гърдите си, които са нетипични и се различават от останалата част на гърдата. С някои лесни за научаване техники и способи вие може да се научите сами да се изследвате и редовно да следите за здравето на вашите гърди.

Малко са жените, които имат желанието да изследват гърдите си сами поради страх от това какво могат да открият, но е препоръчително да се научите да го правите. Колкото по-често изследвате гърдите, толкова по-запознати ще бъдете с тяхната структура и след време по-лесно бихте забелязали някакъв проблем в по-ранен етап. Добре е да преглеждате сами гърдите си веднъж месечно и това да става в еднакъв период от месеца всеки път. Най-добрият период е една седмица след първия ден на менструалния цикъл.

Първата стъпка при самоизследването е добре да огледате вашите гърди. Застанете пред огледало с отпуснати ръце до тялото в добре осветена стая. Огледайте добре гърдите си за някакви нетипични процеси, като например промяна в начина, по който изглеждат зърната, някакви хлътвания или промяна в цвета на кожата на гърдите, зачервяване или нетипичен обрив. След това огледайте гърдите си в странично положение с вдигнати ръце, а после и  с ръце поставени на ханша.

Следващата стъпка е проверката на гърдите за откриване на плътна бучка и промяна в консистенцията. Легнете на гръб с възглавница под едното рамо. Поставете тази ръка, под която е възглавницата зад главата.Използайте крайните фаланги на втория, третия и четвъртия си пръст. Движете изследващите пръсти в кръг с леки постъпателни движения. Постепенно отвън навътре проверете всяка една част от гърдата. При изследването използвайте различна сила на натиск. Така ще успеете да изследвате по-дълбоките слоеве на гърдата за наличие на нетипични структури. След като сте проверили цялата гърда с циркулярни движения на пръстите си използвайте палеца и показалеца си и стиснете леко зърното си, за да проверите дали няма изтичане на секрет. След това извършете същия процес и на другата гърда.

Ако откриете по-голяма по размер и болезнена бучка или ако забележите хлътване в някоя част на гърдата, промяна в цвета на кожата или отделяне на секрет от зърното е добре да се консултирате с лекар, който да назначи допълнителни изследвания, които да доизяснят вашето състояние.