Начало / Женско здраве / Как жените да запазят теглото си и след менопауза

Как жените да запазят теглото си и след менопауза

ян. 24, 2013

Менопаузата представлява прекратяване на менструалния цикъл при жената и настъпва в периода между 40 и 50 годишна възраст. По време на менопаузата се наблюдават редица хормонални промени, основно намаляване на женските полови хормони – естрогените. Като резултат настъпва забавяне на метаболизма и поради тази причина голяма част от жените след преминаване в менопауза качват килограми – основно в областта на корема и ханша, а това ги поставя в риск от развитие на различни сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане и диабет. Затова е изключително важно жените да следят теглото си и да не позволяват голямо покачване на телесната си маса.

Какво могат да направят жените, за да се предпазят от негативните ефекти на менопаузата върху тяхното тегло?

Движете се повече. Редовното движение може да ви помогне да се отървете от излишните килограми. Освен това то спомага за поддържане на мускулната маса и сила и по този начин ще горите калории по-ефективно. Опитвайте се да се упражнявате поне 30 минути дневно, като зависи от вас какъв спорт ще практикувате. Дори само редовната разходка в парка ще повлияе благоприятно на вашето тегло.

Изградете си здравословен хранителен режим. При жените в менопауза нужният дневен калориен прием спада с около 200 калории и те трябва да са наясно с този факт. Обръщайте внимание какво ядете и включете повече плодове и пълнозърнести храни във вашата диета. Не пропускайте ядене, за да се предпазите от преяждане след това. Не прилагайте драстични диети, защото вашият организъм трудно ще ги понесе. За жени в менопауза се препоръчват постепенните и по-продължителни диети, за да може да се запази по-дълго постигнатия резултат.

Пийте повече вода. С по-големите количества вода ще засилите метаболизма си, който по време на менопаузата се забавя. Освен това ще се отървете от ненужните токсини, а и ще се чувствате сити по-дълго време. Избягвайте газираните и подсладените напитки, защото те съдържат голямо количество скрити калории. Алкохолът също не е много препоръчителен за жени в менопауза, които искат да намалят теглото си, защото съдържа много калории, а и събужда апетита.

Важно е да търсите помощ от близките ви, които биха ви окуражили и биха ви помогнали да се справите с промените по време на менопаузата. Също така може да спортувате заедно с други жени, които също навлизат в менопауза, като така ще се подкрепяте и ще се мотивирате взаимно.