Начало / Женско здраве / Какви са особеностите на уринарните инфекции при жените

Какви са особеностите на уринарните инфекции при жените

юни 26, 2013

При уринарните инфекции има засягане на пикочните пътища, които се състоят от бъбреци, уретери, пикочен мехур и уретра. Уринарните инфекции се причиняват от бактерии и са 10 пъти по-чести при жените, отколкото при мъжете. Повече от 50% от жените преживяват поне една уринарна инфекция през живота си. В повечето случаи се налага да бъде приложено антибиотично лечение за справяне с инфекцията, а до 40% от тези инфекции се появяват отново в следващите 6 месеца.

Кои са по-честите причини за поява на уринарни инфекции при жените?

– Инфекциите с Е.коли и гъбички са чести причини за възникване на уринарни инфекции. Тези бактерии могат да попаднат в пикочните пътища по съседство от вагината или ректума. Затова при жените спазването на много добра лична хигиена е важно. При посещаване на тоалетната винаги се избърсвайте отпред назад, а не обратно.

Течностите, които приемаме също могат да станат причина за уринарни инфекции. Химикалите, които се съдържат в някои напитки могат да предизвикат развитието на инфекция. Особено опасни в тази насока са напитките, съдържащи високо съдър жание на захар. За да предпазите пикочните си пътища от инфекции е препоръчително да приемате по-кисели напитки, като например сок от боровинки или лимо нов сок.

Дехидратацията е друга честа причина за уринарни инфекции при жените. Недостатъчния прием на течности поставя бъбреците и имунната система под стрес. Когато имунната система бъде компроментирана бактериите имат възможността по-лесно да се размножават в пикочните пътища.

– За повечето млади жени е характерно появата на уринарни инфекции едно денонощие след сексуален контакт. Този вид инфекции са известни под името „цистит на медения месец“. За да се предпазите от инфекции след полов контакт е препоръчително да измивате външните си полови органи след секс.

Други фактори, които увеличават риска от уринарни инфекции при жените са:
– диабет;
– напреднала възраст;
– нарушена чревна функция – запек;
– бъбречно-каменна болест;
– поставяне на катетър в пикочните пътища или операции в областта на пикочните пътища;
– бременност.

Какви са симптомите на уринарните инфекции?
мътна урина;
– учестено и болезнено уриниране;
– чести позиви за уриниране, пациентите трудно успяват да задържат позивите за уриниране;
– болка в долната част на гърба;
– поява на кръв в урината – хематурия;
– неприятен мирис на урината;
– болка в долната част на корема;
– температура.

В повечето случаи за лечението на уринарните инфекции се използват антибиотици. Вашият доктор ще ви предпише антибиотици според вида на причинителя и тежестта на заболяването при вас. Най-често лечението се провежда у дома и продължава около една седмица. При някои съпътстващи заболявания като диабет например може да се наложи корекция на терапията и по-продължително лечение.