Меню

При уринарните инфекции има засягане на пикочните пътища, които се състоят от бъбреци, уретери, пикочен мехур и уретра. Уринарните инфекции се причиняват от бактерии и са 10 пъти по-чести при жените, отколкото при мъжете. Повече от 50% от жените преживяват поне една уринарна инфекция през живота си. В повечето случаи се налага да бъде приложено антибиотично лечение за справяне с инфекцията, а до 40% от тези инфекции се появяват отново в следващите 6 месеца.

Кои са по-честите причини за поява на уринарни инфекции при жените?

– Инфекциите с Е.коли и гъбички са чести причини за възникване на уринарни инфекции. Тези бактерии могат да попаднат в пикочните пътища по съседство от вагината или ректума. Затова при жените спазването на много добра лична хигиена е важно. При посещаване на тоалетната винаги се избърсвайте отпред назад, а не обратно.

Течностите, които приемаме също могат да станат причина за уринарни инфекции. Химикалите, които се съдържат в някои напитки могат да предизвикат развитието на инфекция. Особено опасни в тази насока са напитките, съдържащи високо съдър жание на захар. За да предпазите пикочните си пътища от инфекции е препоръчително да приемате по-кисели напитки, като например сок от боровинки или лимо нов сок.

Дехидратацията е друга честа причина за уринарни инфекции при жените. Недостатъчния прием на течности поставя бъбреците и имунната система под стрес. Когато имунната система бъде компроментирана бактериите имат възможността по-лесно да се размножават в пикочните пътища.

– За повечето млади жени е характерно появата на уринарни инфекции едно денонощие след сексуален контакт. Този вид инфекции са известни под името „цистит на медения месец“. За да се предпазите от инфекции след полов контакт е препоръчително да измивате външните си полови органи след секс.

Други фактори, които увеличават риска от уринарни инфекции при жените са:
– диабет;
– напреднала възраст;
– нарушена чревна функция – запек;
– бъбречно-каменна болест;
– поставяне на катетър в пикочните пътища или операции в областта на пикочните пътища;
– бременност.

Какви са симптомите на уринарните инфекции?
– мътна урина;
– учестено и болезнено уриниране;
– чести позиви за уриниране, пациентите трудно успяват да задържат позивите за уриниране;
– болка в долната част на гърба;
– поява на кръв в урината – хематурия;
– неприятен мирис на урината;
– болка в долната част на корема;
– температура.

В повечето случаи за лечението на уринарните инфекции се използват антибиотици. Вашият доктор ще ви предпише антибиотици според вида на причинителя и тежестта на заболяването при вас. Най-често лечението се провежда у дома и продължава около една седмица. При някои съпътстващи заболявания като диабет например може да се наложи корекция на терапията и по-продължително лечение.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!