Начало / Женско здраве / Какви са по-често срещаните менструални проблеми?

Какви са по-често срещаните менструални проблеми?

ное. 22, 2013

Ако по време на цикъл отделяната кръв варира като количество, цвят и консистенция, това в повечето случаи е нормално и не трябва да ви притеснява. Има случаи обаче, при които промяната в цвета, количеството на кръвта или появата на кръвни съсиреци могат да бъдат индикатор на някакъв здравословен проблем. Много жени се срамуват да говорят със своя гинеколог за проблемите си по време на цикъл, но това е много важно и няма от какво да се срамувате.

Какво става по време на менструален цикъл и колко обикновено продължава?

По време на менструалния цикъл лигавицата на вашата матка се подготвя за предстояща бременност и набъбва. Ако не бъде оплодена яйцеклетка набъбналата лигавица се отлющва и това води до наблюдаваното при мензис кървене. Количеството кръв, което се губи по време на един менструален цикъл е между 50 и 100 мл. Нормално менструалното кървене продъжлава между 2 и 7 дни.

Нормално ли е по време на мензис да има отделяне на съсиреци?

Много жени забелязват наличието на кръвни съсиреци в отделяната менструална кръв. Съсиреците могат да бъдат ярко или тъмночервени на цвят. Наличието на по-голямо количество съсиреци може да направи менструалната кръв да изглежда по-гъста.

Обикновено в тялото на жената се отделят антикоагуланти, които пречат на менструалната кръв да се съсирва, но при по-обилна менструация тялото няма достатъчно време да реагира и това може да доведе до образуване на кръвни съсиреци.

Нормално ли е менструалната кръв да променя своя цвят?

Понякога може да забележите, че менструалната кръв мени своя цвят и в някои случаи тя може да изглежда кафеникава и дори черна. Тази промяна обикновено се наблюдава в последните дни на менструалния цикъл и това е напълно нормално.

Каква може да бъде причината за промяна в характера на менструацията?

Има редица причини, които могат да доведат до повишено образуване на кръвни съсиреци в менструалната кръв или да променят нейния цвят и консистенция. Някои от по-често срещаните причини за менструални проблеми са:

Спонтанен аборт – жените, при които се наблюдава спонтанен аборт могат да се оплакват от отделянето на по-голямо количество кръвни съсиреци. Ако смятате, че сте бременна и забележите спонтанно кървене или отделяне на съсиреци е наложително веднага да се консултирате с лекар.

Аденомиоза или ендометриоза – при тези състояния тъкантта, която изгражда маточната лигавица се развива на неправилно място. При ендометриоза тази тъкан се развива извън матката. При аденомиоза, разрастването на тъкантта става в мускулите, които изграждат стената на матката. И двете състояния водят до абнормен менструален цикъл и по-обилен мензис.

Лейомиомапри лейомиомата има развитие на малки доброкачествени фиброидни тумори в матката. Много често при лейомиомата жените нямат оплаквания. Но в някои случаи жените могат да забележат, че при тях менструалното кървене е по-обилно и има отделяне на малки съсиреци.

Прочетете за:
Обилна менструация (хиперменорея)
Честа менструация
Оскъдна менструация
Нередовна менструация