Начало / Женско здраве / Какви вродени аномалии на матката се срещат?

Какви вродени аномалии на матката се срещат?

окт. 29, 2014

Вродените аномалии на матката се срещат рядко. По-често те се откриват след настъпването на пубертета, когато момичетата започват да посещават гинеколог или по време на бременност. Голяма част от аномалиите протичат без никакви оплаквания и се откриват случайно, при търсене на причината за нередовен цикъл, безплодие или спонтанен аборт.

Някои от по-често срещаните аномалии са:

  • Агенезия и хипоплазия на матката

Това състояние е известно като Майер-Рокитански-Кюстер-Хаузер синдром. При него се наблюдава липсваща матка и недоразвита вагина. Това е една от често срещаните причини за първична липса на менструален цикъл. Жените с този синдром се развиват нормално и не страдат от хормонален дисбаланс. Яйчниците обикновено не са засегнати и се наблюдава овулация. За съжаление обаче тези жени нямат възможността да износят собствено бебе.

  • Еднорога матка

Матката се образува по време на ембриогенезата от сливането на два Мюлерови канала. Еднорогата матка представлява рядко срещана аномалия, при която матката е образувана само от единия Мюлеров канал, тъй като другият не се е развил правилно. Обикновено матката е с по-малки размери от нормалната матка, притежава една тръба и един яйчник.

Жените с еднорога матка обикновено нямат специфични оплаквания, но при тях се наблюдава повишена честота на спонтанните аборти. Освен по-чести аборти при жените с тази аномалия се наблюдават по-често усложнения на бременността.

Това е най-често срещаната аномалия на матката. Тя се дължи на частично сливане на двата Мюлерови канала по време на ембриогенезата. Налице са две маточни тела, които имат обща шийка. Тази аномалия може да бъде причина за спонтанен аборт или преждевременно раждане.

  • Дъгообразна матка

Това е най-леката степен на нарушение в сливането на Мюлеровите канали. Дъгообразната матка се характеризира с частично вдлъбване на дъното на матката (fundus uteri), като триъгълната форма на маточната кухина е относително запазена. Тази аномалия не води до смущения в бременността на жените.

  • Двойна матка

Двойната матка е аномалия, при която се развиват две отделни матки, с две маточни шийки и две влагалища. От всяка страна има по една маточна тръба и по един яйчник. Често това състояние се съпровожда от аномалии в развитието и на бъбреците, особено бъбречна агенезия, хипоплазия и ектопия.

  • Септум (преграда) на матката

При тази аномалия от дъното на матката до вътрешния отвор на цервикалния канал се спуска съединителнотъканна преграда. В някои случаи преградата се разполага само в дъното на матката. Наличието на септум може да бъде причина за безплодие. В такъв случай преградата се прерязва.

Прочетете за:
Анатомия на матката
Двурога матка