Начало / Женско здраве / Какво представлява перименопаузата?

Какво представлява перименопаузата?

сеп. 6, 2013

перименопауза

Перименопаузата е периода преди настъпването на менопаузата при жената и е свързан с много промени в нейния организъм. Перименопаузата всъщност настъпва около 8-10 години преди жената да навлезе в менопауза. Това е период, в който организма на жената прави преход от редовен менструален цикъл и овулация към по-нередовно настъпване на менструация и овулация. По време на тази промяна в организма на жената нивата на хормона естроген постепенно започват да спадат.

На каква възраст започва перименопаузата?

Възрастта, на която настъпва перименопаузата може да варира значително при различните жени. Тя може да започне през 30-те или 40-те години на жената. Средната продължителност на перименопаузата е 6 години. Перименопаузата продължава до настъпването на менопаузата. С напредването на перименопаузата менструалните цикли на жената започват да стават все по-нередовни и след липсата на менструация за 12 месеца може да се счита вече, че жената е преминала в периода на менопауза.

Какви са симптомите и признаците на перименопаузата?

Нередовен менструален цикъл

Цикълът на жената освен, че може да стане по-нередовен той може да бъде по-обилен или оскъден като количество. В някои случаи интервала между менструациите може да бъде по-къс от 28 дни и обратно, докато менструацията и овулацията спрат напълно с настъпването на менопаузата. Това е и най-характерния симптом на перименопаузата.

Топли вълни

65 до 75 % от жените в перименопауза се оплакват от топли вълни. Те могат да се появят във всеки един момент през деня. Всеки епизод на топли вълни трае около 3 до 6 минути. Точната причина за възникването на това оплакване все още не е изяснена.

Нарушение на съня

Някои от проблемите със съня, които съпътстват перименопаузата включват трудно заспиване, нощно изпотяване и често събуждане през нощта. Най-честата причина за нарушаването на съня са топлите вълни и нощното потене. Потенето при някои жени може да бъде толкова сериозно, че да се налага вечер да се преобличат и да сменят чаршафите на леглото.

Промени в настроението

Характерни за перименопаузата са честите промени в настроението, раздразнителност и повишен риск от депресия. Точната причина за честите промени в настроението не е ясна, но се смята, че те се дължат най-вероятно на промените, които настъпват в хормоналния баланс на жената.

Проблеми с уринирането и половия живот

Намаляването на естрогена в кръвта води до намаляването на отделянето на вагинални секрети и сухота на вагината, което може да стане причина за болка при полов контакт и оттам намаляване на сексуалното желание. Снижаването на нивата на естрогена оказва влияние и върху пикочния мехур и жените в перименопаузата могат да изпитват нуждата да уринират по-често от преди.

Остеопороза

С намаляването на нивата на естрогена започва намаляването и на костната маса на жената и оттам тяхната издръжливост намалява. Това става причина за по-чести фрактури при жените в перименопаузалния период.

Как се диагностицира перименопаузата?

Обикновено вашият лекуващ лекар може да постави диагнозата и само на базата на симптомите, които представяте. Кръвните тестове за установяване на нивата на хормоните също могат да бъдат много информативни.

Най-често лечението при перименопауза е хормонозаместително с цел възстановяване, доколкото е възможно на хормоналните нива в организма на жената.