Начало / Женско здраве / Какво представляват калцификатите в гърдата?

Какво представляват калцификатите в гърдата?

дек. 1, 2015

гърди

Калцификатите на гърдата са малки натрупвания на калций в гърдите на жените. Те са често срещани и обикновено са доброкачествени. В някои по-редки случаи калцификатите могат да бъдат един от ранните признаци на рак на гърдата. При мамография калцификатите се визуализират като малки бели точици и по принцип те са толкова малки, че жените не ги напипват, когато преглеждат гърдите си.

Обикновено калцификати в гърдите се откриват при приблизително 50% от жените на възраст над 50 години и при 1 на 10 жени под 50 годишна възраст. Причината за това е, че формирането на калцификатите е част от естествения процес на остаряване в повечето случаи. Калцификати могат да се образуват и в някои от следни случаи:

  • при незлокачествено образувание в гърдите, като фиброаденом или киста на гърдата
  • инфекция
  • наличие на гръдни импланти
  • травма в областта на гърдите.

Какви са видовете калцификати на гърдата?

Повечето калцификати на гърдата са доброкачествени. Някои обаче могат да бъдат признак за рак на гърдата. Ако калцификатите са в плътни редици и растат с неправилни форми тогава може да се касае за рак на гърдата. Двата основни вида калцификати, които могат да се диагностицират на мамограма са: макро и микрокалцификати.

Макрокалцификатите при мамография се виждат като големи и кръгли образувания. Най-често са доброкачествени и не са нужни допълнителни изследвания при тяхното диагностициране.

Микрокалцификатите са много малки по размери и на мамография се виждат като малки бели петънца, наподобяващи зрънце. Микрокалцификатите могат да бъдат три различни подтипа:
• доброкачествени
• съмнителни
• злокачествени.

При всяко съмнение трябва да бъде извършена биопсия. Калцификати, които изглеждат доброкачествени не е нужно да се биопсират, но жената се проследява по-често на всеки 6 до 12 месеца. При тези изследвания се сравняват размерите на калцификатите и дали има някаква промяна в техния начин на нарастване.

При съмнителните калцификати, при които се наблюдава промяна в размерите е нужно да бъде извършена биопсия за взимане на малко количество тъкан от гърдата. Тази тъкан се изследва под микроскоп и се търсят ракови клетки. Има два възможни начина за извършване на биопсия:

  • тънкоиглена биопсия – с помощта на малка игла под ехографски контрол радиологът взима малко количество тъкан от гърдата, докато пациентката е будна и е използвано локално обезболяване.
  • хирургична биопсия – този вид биопсия се използва, ако тънкоиглената биопсия не може да бъде приложена. При нея под обща анестезия и с хирургична манипулация се отрязва малка тъкан от гърдата на жената за изследване.