Начало / Женско здраве / Киста на бартолиновата жлеза

Киста на бартолиновата жлеза

авг. 18, 2014

Бартолиновите жлези са малки жлезисти образувания, които се разполагат от двете страни на отвора на вагината. Те отделят секрет, който спомага за овлажняването на вагината. В някои случаи отворите на тези жлези могат да се запушат и секретът да се натрупа в тях. Като резултат се образува киста на бартолиновата жлеза, а ако кистата се инфектира тя може да се превърне в абсцес.

Кистите на бартолиновите жлези обикновено са малки и безболезнени. Някои от тях изчезват без нужда от лечение. Но ако имате някакви оплаквания може да се наложи да се приложи лечение, особено ако кистата се е инфектирала.

Какви са причините за киста на бартолиновата жлеза?

Най-честата причина е запушването на бартолинова жлеза и натрупване на секрет в нея. Различни видове инфекции могат да блокират оттичането на секрета от жлезата и да станат причина за развитието на кисти. Такива са инфекциите с Гонококи, Хламидия и Ешерихия коли.

Какви са симптомите?

Ако кистата остане с малки размери, обикновено пациентките нямат оплаквания и тя изчезва след време от само себе си. Ако обаче тя започне да нараства може да усетите малка подутина в областта на входа на вагината. Въпреки, че в повечето случаи кистите са безболезнени може да изпитвате лека болезненост при допир. Кожата около кистата може да изглежда леко зачервена и затоплена.

Ако кистата се инфектира допълнително това може да причини и характерни оплаквания при пациентките:

  • повишаване на температурата, съпроводено с втрисане
  • подуване в областта на вулвата
  • отделяне на гноен секрет от кистата, която е с нараснали размери
  • болка при ходене и особено при сексуален контакт.

Как се диагностицират кистите на Бартолиновите жлези?

Много често жените сами откриват кистите поради дискомфорт в областта на вагината и се консултират с акушер-гинеколог. При прегледа при лекар той ще извърши обстоен гинекологичен преглед, за да прецени дали има други съпътстващи изменения и дали са нужни допълнителни изследвания.

Какво е лечението?

Ако кистата е малка и не причинява оплаквания в повечето случаи не се препоръчва прилагането на специфични медикаменти. Единствените препоръки са за спазване на добра лична хигиена и следене дали размерите на кистата не се увеличават.

В случаите когато кистата причинява дискомфорт на жената може да й бъдат предписани болкоуспокояващи и топли бани и компреси върху кистата.

При допълнително инфектиране на кистата и развитието на абсцес е нужно да бъде предписан подходящ антибиотик. Ако има събиране на по-голямо количество секрет в кистата може да бъде поставен малък катетър, който да дренира секретите и да не позволява тяхното натрупване.

Друга възможна опция е марсупиализацията на кистата, при което тя се отваря с помощта на скалпел и секретът се дренира. Създава се изкуствено отвърстие на жлезата, което осигурява ефективното дрениране на секретите й.
По-рядко се извършва отстраняване на бартолиновата жлеза.

Прочетете за:
Анатомия на бартолиновата жлеза