Меню

Бартолиновите жлези са малки жлезисти образувания, които се разполагат от двете страни на отвора на вагината. Те отделят секрет, който спомага за овлажняването на вагината. В някои случаи отворите на тези жлези могат да се запушат и секретът да се натрупа в тях. Като резултат се образува киста на бартолиновата жлеза, а ако кистата се инфектира тя може да се превърне в абсцес.

Кистите на бартолиновите жлези обикновено са малки и безболезнени. Някои от тях изчезват без нужда от лечение. Но ако имате някакви оплаквания може да се наложи да се приложи лечение, особено ако кистата се е инфектирала.

Какви са причините за киста на бартолиновата жлеза?

Най-честата причина е запушването на бартолинова жлеза и натрупване на секрет в нея. Различни видове инфекции могат да блокират оттичането на секрета от жлезата и да станат причина за развитието на кисти. Такива са инфекциите с Гонококи, Хламидия и Ешерихия коли.

Какви са симптомите?

Ако кистата остане с малки размери, обикновено пациентките нямат оплаквания и тя изчезва след време от само себе си. Ако обаче тя започне да нараства може да усетите малка подутина в областта на входа на вагината. Въпреки, че в повечето случаи кистите са безболезнени може да изпитвате лека болезненост при допир. Кожата около кистата може да изглежда леко зачервена и затоплена.

Ако кистата се инфектира допълнително това може да причини и характерни оплаквания при пациентките:

  • повишаване на температурата, съпроводено с втрисане
  • подуване в областта на вулвата
  • отделяне на гноен секрет от кистата, която е с нараснали размери
  • болка при ходене и особено при сексуален контакт.

Как се диагностицират кистите на Бартолиновите жлези?

Много често жените сами откриват кистите поради дискомфорт в областта на вагината и се консултират с акушер-гинеколог. При прегледа при лекар той ще извърши обстоен гинекологичен преглед, за да прецени дали има други съпътстващи изменения и дали са нужни допълнителни изследвания.

Какво е лечението?

Ако кистата е малка и не причинява оплаквания в повечето случаи не се препоръчва прилагането на специфични медикаменти. Единствените препоръки са за спазване на добра лична хигиена и следене дали размерите на кистата не се увеличават.

В случаите когато кистата причинява дискомфорт на жената може да й бъдат предписани болкоуспокояващи и топли бани и компреси върху кистата.

При допълнително инфектиране на кистата и развитието на абсцес е нужно да бъде предписан подходящ антибиотик. Ако има събиране на по-голямо количество секрет в кистата може да бъде поставен малък катетър, който да дренира секретите и да не позволява тяхното натрупване.

Друга възможна опция е марсупиализацията на кистата, при което тя се отваря с помощта на скалпел и секретът се дренира. Създава се изкуствено отвърстие на жлезата, което осигурява ефективното дрениране на секретите й.
По-рядко се извършва отстраняване на бартолиновата жлеза.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!