Начало / Женско здраве / Кисти на гърдата – какво трябва да знаем?

Кисти на гърдата – какво трябва да знаем?

ян. 31, 2014

Кистите на гърдата представляват торбички пълни с бистра течност, които се формират в гърдата и обикновено са доброкачествени образувания. Те се описват от пациентките като кръгли бучки, с ясно ограничени граници. При натиск кистата се усеща като балон пълен с вода, но в някои случаи те могат да имат и по-твърда консистенция.

В повечето случаи кистите не се нуждаят от някакво специфично лечение и изчезват с времето от само себе си. Когато обаче кистите са големи по размер и жената чувства дискомфорт може да се наложи източване на течността, която се е събрала в кистата.

Обикновено кистите са по-често срещани при жени на възраст между 35 и 50 години, но могат да се открият и във всяка една друга възраст. Ако при вас се развие киста тя обикновено изчезва след навлизане в менопауза. Точната причина за развитието на кистите все още не е разкрита. Някои учени смятат, че те се дължат на повишено количество на хормона естроген в женското тяло.

Какви са симптомите при кисти на гърдата?

  • Напипване на кръгла или овална бучка в гърдата с ясно различими от останалата тъкан граници;
  • По-често кистите са едностранни, само в едната гърда;
  • Болезненост в областта, където се развива бучката;
  • Увеличаване на размерите на бучката и болезнеността няколко дни преди менструация.

Как се диагностицират кистите на гърдата?

Вашият лекуващ лекар ще започне с изследване на двете гърди и ще прецени каква е консистенцията на бучката, какви са нейните граници и дали има някакви други промени в околните тъкани. Само от изследване на гърдите обаче не може да се прецени със сигурност дали се касае за киста или рак на гърдата и затова е нужно да се извършат допълнителни тестове.

Един от допълнителните тестове е ултразвуковото изследване на гърдите. Чрез това изследване може да се установи дали бучката е пълна с течност. Ако това е така най-вероятно се касае за киста. Бучките, които са по-плътни като консистенция по-често са фиброаденом, но понякога може да има развитие и на злокачествен процес.

В някои случаи може да се извърши и тънкоиглена аспирация на течността от бучката. Ако изтеглената течност не съдържа кръв това говори в полза на киста. Ако обаче течността е кръвениста, вашият лекуващ лекар ще изпрати проба за допълнително доуточняване дали бучката не е злокачествена.

Какво е лечението при кисти на гърдата?

Тънкоиглената аспирация е процедура, която се използва за диагностицирането на кистите, но може да послужи и като терапия, тъй като при нея може да бъде изтеглено съдържимото на кистата.

Оралните контрацептиви, които се приемат от жените за предпазване от нежелана бременност могат да послужат и за предпазване от повторна поява на кисти. В редки случаи може да се наложи хирургично премахване на кисти, които водят до сериозен дискомфорт за жената или са изпълнени с кръвенист секрет.

Прочетете за:
Галактоцеле – ретенционна киста на гърдата