Начало / Женско здраве / Костна плътност и нейното значение за жените

Костна плътност и нейното значение за жените

ян. 6, 2015

Трудно е да си жена и особено, когато полът може да ви постави под особен риск от развитие на остеопороза и повишена чупливост на костите. Жените от различни възрастови групи и етнос имат различна предразположеност към остеопороза. Така например по-възрастните жени и тези от Кавказката раса са по-податливи към развитието на това състоянието от другите групи.

Костите са тъкан, която непрекъснато се разгражда и след това се възстановява, в процес познат като ремоделиране. По време на детството и юношеството в костите се натрупва повече костна маса, отколкото се разгражда. С навършването на 30 годишна възраст обаче този процес се променя и всяка година костната маса намалява.

Как може да разберете дали страдате от остеопороза?

Костната плътност може да бъде измерена чрез специално рентгеново изследване, наречено ДЕКСА (двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия). В миналото остеопорозата се е диагностицирала чак след счупването на кост. До настъпването на този момент обаче вашите кости вече може да са станали много чупливи. С теста за костна плътност лекарите ще могат да преценят риска от повишена чупливост на вашите кости.

Съвременният тест за измерване на костна плътност използва рентгенови лъчи, с които да установи колко грама калций и минерали се съдържат в определен костен сегмент. Най-често за теста се използват костите на таза, гръбнака и предмишницата.

На кои пациентки се препоръчва изследване на костната плътност?

Без значение от вашата възраст лекарите могат да ви препоръчат този тест при следните обстоятелства:

  • Спадане на ръст – жени, които са спаднали с повече от 4 сантиметра на ръст могат да страдат от компресионни гръбначни фрактури, за които най-честа причина е остеопорозата.
  • Счупване на кост – фрактурите зачестяват, когато костната плътност намалее, както е това при остеопороза.
  • Прием на медикаменти – продължителната употреба на някои медикаменти като кортикостероиди, нарушава процеса на моделиране на костта.

Как се интерпретират резултатите от теста?

Резултатите от теста за измерване на костна плътност се представят с две букви – Т и З скор.

Т скор представлява стойност, която сравнява вашата костна плътност към нормалната за тази възраст и пол костна възраст. Ако например стойността на Т е -1 и нагоре, тогава костната ви плътност е нормална. Ако Т е в границите между -1 и -2,5 тогава може да се говори за остеопения, състояние при което има започнала намаляваща костна плътност, която може да доведе до остеопороза. При стойности на Т по-малки от -2,5 лекарите диагностицират остеопороза.

Вашият З скор е броят стандартни отклонения под или над очакваната за възрастта, пола, теглото и етническата група костна плътност. Ако З скорът е -2 или по-малко може да се смята, че има някаква друга причина освен напредването на възрастта, която да е причина за абнормна костна загуба.

Прочетете за:
Измерване на костна плътност