Маслото от семена на нар е популярно алтернативно средство, използвано от много жени с цел намаляване тежестта на постменопаузалните симптоми.

Тъй като семената от нар са богати на фитоестрогени се считаше, че те помагат срещу симптомите на менопауза.

Първото клинично проучване обаче показва, че при жени, вземащи 30 мг масло от семена на нар два пъти дневно в продължение на 12 седмици не се наблюдава значително облекчаване на горещите вълни, в сравнение с жени, вземащи плацебо таблетки, съдържащи слънчогледово масло.

Учени от Медицинския университет във Виена са проследили 81 жени на възраст между 45 и 60 години.

След 12 седмици те са установили, че при жените, приемащи масло от семена на нар честотата на горещите вълни се е понижила с 39 %, докато при жените от плацебо групата това понижение е било с 26 %

Разликата от 13 % е твърде малка, за да се приеме, че има реална полза от маслото от семена на нар.

Предишни проучвания са установили, че соята и червената детелина, които също съдържат фитоестрогени не понижават симптомите на менопауза – промяна в настроението, горещи вълни.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!