Начало / Женско здраве / Некроза на миомен възел

Некроза на миомен възел

ное. 9, 2023

некроза на миомен възел

Настъпването на некроза на миомен възел (nodulus myomatosus necroticans) е сериозно усложнение, което възниква поради недостатъчно кръвоснабдяване. Причинява внезапна, силна болка ниско в корема и повишаване на температурата. По-често възниква по време на бременност, след раждане или аборт.   

Какви са причините за некроза на миомен възел?

За възникването на некроза на миомен възел роля имат следните фактори:

Неадекватно кръвоснабдяване

За растежа на миомните възли са необходими кислород и хранителни вещества, които се доставят от кръвоносните съдове в матката. Когато миомният възел стане твърде голям, кръвоносните съдове, доставящи кръв, вече не са в състояние да осигурят достатъчно кислород, за задоволяване на нуждите на миомата. В резултат на това настъпват дегенеративни промени в клетките на миомата и те постепенно умират – настъпва некроза.

Процесът на дегенерация на миомните възли има цикличен ход. Когато миомата е станала достатъчно голяма и е надраснала кръвоснабдяването си, клетките умират и миомата започва да се свива. Тя става по-малка и кръвоснабдяването се оказва достатъчно, при което тя започва да расте отново и така цикълът се повтаря. 

Торзия на миомен възел

Миомният възел може да расте на краче (педикул). В този случай може да настъпи усукване на крачето, при което кръвоснабдяването на миомния възел се прекратява. Когато това се случи, настъпва некроза.

Хормонални промени

Естрогенът има водеща роля в растежа и развитието на миомните възли. Повишаването на естрогена по време на бременност може да повлияе на растежа на миомните възли, предизвиквайки дегенеративни изменения поради недостатъчно кръвоснабдяване.

Кои са най-честите симптоми при некроза на миомен възел?

При настъпили некротични изменения в миомния възел може да се наблюдават следните симптоми:

 • силна коремна болка – най-честият симптом е внезапна, интензивна болка в долната част на корема. Болката обикновено се усеща като остра, пронизваща и може да бъде локализирана в областта на засегнатия миомен възел
 • фебрилитет – некрозата може да доведе до възпалителен отговор, който причинява повишаване на температурата
 • симптоми на перитонеално дразнене – гадене, повръщане, подуване на корема, мускулен дефанс
 • вагинално течение – некротичните миомни възли могат да причинят вагинално течение, което е с неприятна миризма или може да съдържа кръв.

Тези симптоми могат да продължат няколко часа, дни или повече от седмица, след което да стихнат и след време отново да се появят. Причината за това е цикличния ход на дегенерацията на миомния възел.

Как се диагностицират некротичните миомни възли?

Некрозата на миомен възел често се установява по време на посещение в спешно отделение, когато жената има внезапна, силна коремна болка. За поставянето на диагнозата допринасят:

 • данни от анамнезата – пациентката съобщава за наличие на миома
 • физикален преглед – установяват се симптоми на перитонеално дразнене, мануалното изследване е болезнено
 • лабораторни изследвания – установява се левкоцитоза, ускорена СУЕ
 • ултразвуково изследване, ЯМР.

Образните изследвания помагат да се определи размера и местоположението на миомните възли, както и да се идентифицира източникът на кръвоснабдяване.

Понякога некротичните миомни възли могат да бъдат сбъркани с други медицински състояния, тъй като предизвикват симптоми, подобни на тези на други често срещани проблеми като полипи на ендометриума, възпалителни заболявания на таза, разкъсани кисти на яйчниците, аденомиоза, апендицит и др.

Какво е лечението при некроза на миомен възел?

Методът на лечение на некротичните миомни възли зависи от тежестта на симптомите, от това колко често се появяват, както и от общото състояние на пациентката. Прилага се:

 • консервативно лечение

Консервативното лечение може да включва противовъзпалителни болкоуспокояващи средства и внимателно наблюдение, за да се гарантира, че симптомите преминават сами.

 • емболизация на маточната артерия

Това е минимално инвазивна процедура, при която се блокират кръвоносните съдове, които захранват миомния възел и той се свива.

 • хирургично лечение

В по-тежки случаи, когато симптомите са изтощителни, има риск от инфекция, може да се препоръча хирургично лечение – миомектомия или хистеректомия.

Прочетете за:
Миома на матката
Как се диагностицира миома на матката?
Миома и бременност
Лечение на миома на матката