Начало / Женско здраве / Неволно изпускане на урина при жени

Неволно изпускане на урина при жени

юли 2, 2024

неволно изпускане на урина

Много жени страдат от неволно изпускане на урина (уринарна инконтиненция). Това състояние може да варира от леко, случайно изтичане до тежка, честа неволна загуба на урина, което значително влошава качеството на живот на жената.

Уринарната инконтиненция при жените не трябва да се счита за нормална или неизбежна част от стареенето. Съществуват ефективни методи за лечение и възстановяване на контрола върху пикочния мехур.

Най-честите фактори, които повишават риска от уринарна инконтиненция при жените са: бременност, раждане, диабет и затлъстяване.

Какви са причините за неволно изпускане на урина?

Има различни видове уринарна инконтиненция, например: стресова, императивна, преливна, функционална, смесена. Ето и причините за тях:

  • причини за стрес инконтиненция

Възниква при повишаване на вътрекоремното налягане (напр. при кихане, кашляне, смях, скачане) поради слабост на уретралния сфинктер и/или тазовото дъно. Наблюдава се при бременност, травма на тазовото дъно след вагинално раждане, менопауза.

  • причини за императивна инконтиненция

Императивната инконтиненция се предшества или придружава от усещане за неотложно уриниране поради свръхактивност на детрузора (мускулатурата на пикочния мехур). Контракциите могат да бъдат причинени от дразнене на пикочния мехур или загуба на неврологичен контрол. Например при цистит, камъни в пикочния мехур, тумор на пикочния мехур, множествена склероза.

  • причини за преливна инконтиненция

Преливна инконтиненция възниква при прекалено разтягане на пикочния мехур поради нарушен контрактилитет на детрузора и/или запушване на изхода на пикочния мехур. Например при: травми на гръбначния мозък, диабетна полиневропатия, при генитален пролапс, тумори в таза и др.

  • причини за функционална инконтиненция – урината изтича, защото човек не може да стигне до тоалетната навреме, вероятно поради проблем с мобилността.
  • причини за смесена инконтиненция – комбинация от някои от изброените вече причини.

Какви са симптомите при уринарна инконтиненция?

Основният симптом е неволно изпускане на урина. Кога и как ще се случи това зависи от вида на уринарната инконтиненция.

Стрес инконтиненция

Това е най-често срещаният вид уринарна инконтиненция, особено при жени, които са родили или са в менопауза.

Стрес инконтиненцията се предизвиква от: кашляне, кихане, смях, вдигане на тежести, скачане, бягане. Обикновено се губи малко количество урина, но честотата и количеството могат да варират. Изтичането се случва без никакво предупреждение или усещане за необходимост от уриниране.

Императивна инконтиненция

Това е вторият най-често срещан тип уринарна инконтиненция. Има внезапно, неволно свиване на мускулната стена на пикочния мехур, което предизвиква желание за уриниране, което не може да бъде спряно. Настъпва неволно изтичане на по-голямо количество урина. Пациентите уринират по-често (повече от осем пъти за период от 24 часа). Събуждат се повече от веднъж през нощта за уриниране.

Позивите за уриниране могат да бъдат провокирани от:

  • звук на течаща вода
  • пиене на малко количество течност
  • усещане за студ
  • секс, особено по време на оргазъм.

Преливна инконтиненция

Пациентите с преливна инконтиненция изпитват постоянно капене на урина от уретрата. Имат постоянно усещане, че пикочният мехур не е напълно изпразнен след уриниране. Необходимо е напрежение, за да започне уринирането или да се изпразни напълно пикочния мехур. Струята урина е слаба или прекъсната. През нощта се събуждат многократно за уриниране. Имат дискомфорт в долната част на корема, дължащ се на прекалено пълен пикочен мехур.

Прочетете за:
Видове инконтиненция
Как се диагностицира уринарна инконтиненция