Начало / Женско здраве / Оскъдна менструация (хипоменорея) – на какво се дължи?

Оскъдна менструация (хипоменорея) – на какво се дължи?

сеп. 5, 2014

Хипоменореята е нарушение на менструалния цикъл, което се характеризира с оскъдно менструално кръвотечение и загуба на кръв по-малко от физиологичната по време на менструация – по-малко от 50 мл. Често хипоменореята се съпровожда с олигоменорея – по-кратък от нормалното менструален цикъл. Тези оплаквания могат да са признак на различни нарушения при жената.

По-често срещаните причини за хипоменорея са:

  • Наследственост

При някои жени лекото кървене по време на цикъл е нещо нормално и те може да са го унаследили от своите майки. При разпит на жената може да се установи, че при нейната майка, баба или сестра също се наблюдава по-слабо от физиологичното кървене по време на менструален цикъл. При тези жени обикновено хипоменореята не води до безплодие и не е повод за притеснение.

Това е състояние, което се характеризира с вътрематочни сраствания, които се дължат на фибротичен процес и може да причинят намаляване на менструалното кръвотечение. Обикновено хипоменореята е единственият видим симптом при това състояние, който може да се дължи на извършени в миналото гинекологични процедури – кюретаж, аборт или цезарово сечение.

  • Хранителни разстройства

В някои случаи хипоменореята може да бъде алармиращ симптом при жени, страдащи от хранително разстройство. При анорексия невроза например освен намалено количество на кръвотечението може да се наблюдават и нередовни или липсващи менструални цикли.

  • Хормонален дисбаланс

Хипоменореята може да се наблюдава през периода на перименопауза – периодът на преминаване на жената в менопауза, както и по време на първите менструални цикли на момичето. Ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза могат да причинят понижаване количеството на менструалната кръв, както и липса на овулация.

Какви са симптомите на жените с хипоменорея?

Жените, страдащи от хипоменорея могат да се оплачат, че по време на цикъл имат само леко червено-кафеникаво зацапване. Продължителността на цикъла обикновено е нормална, но в някои случаи и тя може да бъде снижена.

Хипоменореята може да се съпътсва още от главоболие, гадене, стягане в гърдите, лумбална болка, проблеми с храносмилането и запек. Самата менструация може да бъде съпровождана от силни болки в корема и спастични контракции на матката.

Появата на хипоменорея по време на първите цикли на момичето или при настъпването на перименопауза в повечето случаи не е притеснително, защото се дължи на хормонални промени, които настъпват в организма на момичето и жената.

Ако жената се оплаква от намалено количество на менструалната кръв е препоръчително да се консултира с акушер-гинеколог, за да се определи каква е причината за нейните оплаквания. Нужно е да бъде снета подробна анамнеза на жената и да се извърши гинекологичен преглед.

Лечението на жени с хипоменорея зависи от това каква е причината. Когато тя се дължи на неправилно хранене, емоционално пренапрежение или повишена физическа активност е нужно жените да коригират начина си на живот. При лечението на хипоменореята много добър ефект се наблюдава от хомеопатичните средства за това състояние.