Начало / Женско здраве / Остър корем в гинекологията – причини

Остър корем в гинекологията – причини

авг. 22, 2023

остър корем в гинекологията

Остър корем в гинекологията е термин, с който се означават комплекс от симптоми, възникнали в резултат от патологичен процес в женските полови органи. Представлява спешно състояние, което изисква оказване на незабавна медицинска помощ, тъй като от нея най-често зависи живота на жената.

Вътрешните полови органи на жената (яйчници, маточни тръби, матка, влагалище) са вътрекоремни органи, макар че са разположени в малкия таз. Затова тежки патологични процеси в тях могат да доведат до състояние на остър корем.

Главните симптоми при остър корем в гинекологията са: внезапно начало със силна болка в корема, гадене, повръщане, мускулна защита (твърд корем), симптом на Блумберг (болка при рязко отдръпване на ръката, палпираща корема), балониран корем, колапс, шок.

Какви са причините за остър корем в гинекологията?

Причините за остър корем от гинекологичен произход могат да бъдат разделени в няколко групи.

Кръвотечение в коремната кухина от вътрешните гениталии

При кръвоизрив в коремната кухина се развива хемоперитонеум. Най-честите причини за хемоперитонеум в гинекологията са:

Извънматочната бременност е най-честата причина за остър гинекологичен корем, тъй като нарушаването на ектопичната бременност винаги е съпроводено от кръвоизлив в малкия таз.

  • руптура на яйчника

Касае се за патологично кървене от жълтото тяло, например при киста на жълтото тяло, възпаление на яйчника, хеморагична диатеза, травма. По-рядко кръвоизлив може да се получи при руптуриране на Граафов фоликул или на фоликуларна ретенционна киста, тъй като те са по-слабо кръвоснабдени от жълтото тяло.

  • руптура на ендометриозна киста

Ендометриозна или шоколадова киста се образува най-често в яйчника, по-рядко в маточната тръба. При спукване на ендометриозна киста в коремната кухина се излива малко количество менструално подобна кръв, която представлява съдържанието на кистата. Кръвта дразни перитонеума и се развива картината на остър корем.

Перфорация на матката най-често възниква при изкуствен аборт, по-рядко при пробно абразио, поставяне на контрацептивна спирала, хистерометрия и др.

Остро настъпило нарушение на кръвообращението на вътрешните гениталии

Това е сравнително рядка причина за остър гинекологичен корем. Внезапно нарушаване на кръвоснабдяването настъпва, например при:

  • торзия на овариален тумор

Туморите на яйчника (фиброми, текоми, дермоидни кисти и др.) могат да се завъртят около своето краче, при което се затруднява венозният отток при запазено артериално кръвоснабдяване на тумора. В резултат туморът увеличава обема си, капсулата му може да се разкъса и от разкъсаните съдове започва кървене, което причинява хемоперитонеум.

  • торзия на субсерозен миоматозен възел

Големите субсерозни миоматозни възли на матката, когато са на тънко краче също могат да се завъртят и да настъпи кървене.

  • некроза на миомен възел

Некроза на миомен възел може да възникне при нарушаване на кръвоснабдяването на възела.

Напреднали гнойно-възпалителни процеси на вътрешните гениталии

Повечето възпалителни заболявания на вътрешните гениталии не стигат до фаза на остър корем. В редки случаи, когато възпалителният процес не е напълно излекуван, а само потиснат се създават условия за остро реактивиране на процеса.

Възпалителните заболявания на вътрешните женски полови органи, които могат да причинят остър корем са например:

  • руптура на пиосалпинкс (тубо-овариален абсцес)

Процесът започва като ендосалпингс (възпаление на маточните тръби), образува се абсцес, възпалението се разпространяма към яйчника и се формира тубо-овариален абсцес. При неефективно лечение може да настсъпи спонтанна перфорация и изливане на гнойното съдържимо в коремната кухина.

  • пелвиоперитонит

Пелвиоперитонитът представлява възпаление на перитонеума на малкия таз. Най-често инфекцията настъпва по време на вътрематочни манипулации – аборт, хистеросалпингография и др.

  • остър параметрит

Параметритът представлява възпаление на околоматочната съединителна тъкан. При образуване на абсцес в параметриума (пространството около матката), настъпва състояние, сходно с клиниката на остър корем.

Прочетете за:
Хемоперитонеум
Остър гноен перитонит