Начало / Женско здраве / Параметрит – причина за болка ниско в корема при жените

Параметрит – причина за болка ниско в корема при жените

фев. 2, 2015

Параметритът представлява възпалителен процес на параметралната (околоматочната) съединителна тъкан. Тази тъкан е разположена в параметриума – пространството, което се намра встрани от матката и е ограничено отпред и отзад от двата листа на широката маточна връзка, а отдолу от фасцията на мускулното тазово дъно. През параметриума преминават кръвоносни съдове, нерви и фиброзни или мускулнофиброзни връзки, които свързват матката с яйчника и с тазовата стена.

Какви са причините за параметрит?

Най-честите причинители на параметрита са аеробни и анаеробни микроорганизми. Заболяването се развива като усложнение на хронични възпалителни процеси на женските полови органи.

За входна врата на инфекциозните причинители служи травматичното увреждане на маточната шийка или на влагалищните сводове при: раждане, аборт, биопсия, конизация, диатермокоагулация на шийката, пластични операции на маточната шийка.

При наличие на вируленти микроорганизми във влагалището по лимфогенен път те проникват в параметралното пространство и причиняват параметрит.

Възпалителният процес може да бъде серозен и при своевременно лечение да се резорбира. При закъсняло лечение обаче може да се развие гноен възпалителен процес, който понякога се самодренира през влагалището, ректума или пикочния мехур.

При хронифициране на процеса настъпва фиброза на околоматочната съединителна тъкан, която става твърда и води до скъсяване на параметриума и издърпване на матката встрани.

Какви са симптомите при параметрит?

Възпалителният процес на параметралната съединителна тъкан може да протече остро или хронично.
При остър параметрит се наблюдават:

  • висока температура (38 – 40 ºС)
  • силна болка ниско в корема, която може да се разпространява към ректума или пикочния мехур и да има болезненост при дефекация или уриниране.
  • левкоцитоза и ускорено СУЕ.

При хроничен параметрит има по-умерена болезненост ниско в корема, като болките се засилват при движение и по време на полов акт.

Как се диагностицира заболяването?

За диагностицирането на параметрита допринасят:

  • данните от анамнезата – гинекологът ще ви разпита за това дали сте имали възпалителни процеси на женските полови органи (колпит, цервицит), дали сте претърпяли някаква интервенция върху шийката или тялото на матката
  • оплакванията на пациентката – наличие на фебрилитет и болка ниско в корема
  • лабораторните изследвания – повишени левкоцити, ускорено СУЕ
  • гинекологичния преглед. При палпация гинекологът може да установи, че параметралното пространство е уплътнено и болезнено при допир, а маточното тяло е отклонено към страната на възпалителния процес.

Какво е лечението при параметрит?

При остър параметрит се започва лечение с широкоспектърен антибиотик. Прилагат се спазмолитици и болкоуспокояващи средства.

При настъпило нагнояване се извършва хирургично лечение – инцизия и дренаж на абсцесната кухина през влагалищния свод.

При хроничен параметрит се провеждат физиотерапевтични процедури – ултразвукова терапия, електрофореза, диатермия, фототерапия. Целта на физиотерапията е да се подобри локалното кръвоснабдяване, обмяната на веществата и трофиката на тъканите, да се повиши имунитета. Засилват се резорбтивните процеси и фибринолизата, тъй като задебеляването на съединителната тъкан се дължи на фиброза.

Как да се предпазим от параметрит?

За да се предпазите от параметрит е необходимо:

  • своевременно лечение на всяка инфекция на женските полови органи
  • избягване на травмите на маточната шийка
  • при наличие на колпит или цервицит е необходимо първо да се проведе лечение и след това да се извършва интервенция върху маточната шийка.