Начало / Женско здраве / Полезни съвети как да следите овулацията си

Полезни съвети как да следите овулацията си

фев. 18, 2013

Менструалният цикъл при жената е с продължителност около 28 дни. По средата на този период около 12 – 14-ия ден настъпва овулацията. По време на овулацията от единия яйчник се отделя една зряла яйцеклетка, която ако има налични сперматозоиди може да се оплоди и да се сложи началото на бременността. Периодът на овулацията е времето, в което жената има най-големи шансове за забременяване и именно поради тази причина е важно жената да следи кога при нея настъпва този момент.

Как може по-лесно да следите овулацията, за да увеличите шансовете си за забременяване?

1. Направете си календар
В този календар отбелязвайте кога точно настъпва при вас менструацията всеки месец, колко продължава тя. Отбелязвайте си също така кога трябва да настъпи следващата менструация, за да може по тези данни да изчислите приблизително кога настъпва при вас овулацията. Ако например при вас менструалният цикъл е малко по-дълъг около 31 дни например овулацията ще настъпи около 15 – 16-ия ден.

2. Наблюдавайте отделянето на секрет от вагината
Малко преди да настъпи овулацията вашия организъм се подготвя за този период с повишена вагинална секреция. Секретът става по-плътен и по-обилен. Именно по това време вие имате най-големи шансове за забременяване. Целтта на уплътняването на секрета е да задържа сперматозоидите и да спомогне за оплождането на яйцеклетката.

3. Следете температурата си
Друг спомагателен критерий за овулация е базалната температура. Тя може да се измери със специално изработен за целта термометър. Температурата се измерва сутринта след поне 5 часа сън, преди дори да сте станали от леглото. Базалната ви температура се променя през целия месец в зависимост от хормоналното ниво. През първите две седмици на менструалният цикъл има покачване на нивото на естърогените. След това през следващите две седмици се наблюдава покачване нивото на прогестерона. Неговото покачване съответства и с появата на овулация. Прогестеронът води до покачване на температурата и подготвя женския организъм за имплантиране на оплодената яйцеклетка. По време на овулацията базалната температура нараства с около 0,6 градуса и по този показател жената също може да разбере, че овулира и да увеличи шансовете си за зачеване.

4. Купете си тест, с който да установите дали овулирате
Вече са създадени специални приспособления, с които много лесно може да установите дали овулирате. Учените са установили, че в урината на жената 24 – 48 часа преди да настъпи овулацията се покачват нивата на един хормон известен като лутеинизиращ хормон. Покачените нива на този хормон могат да се установят с тези специални приспособления, които се потапят в прясна урина и действат на принципа на теста за бременност. Единственият им недостатък е,  че все още са доста скъпи и малко жени могат да си ги позволят.