Меню

Съществува връзка между затлъстяването при жени в менопауза и риска от рак на гърдата.

Установено е, че жените със затлъстяване имат три пъти по-високи нива на естрогени в сравнение със слабите жени.

Естрогените стимулират растежа на определен вид рак на гърдата. Жените със затлъстяване имат повече мастна тъкан и съответно повече естрогени, което повишава риска от рак на млечната жлеза.

След настъпването на менопауза яйчниците спират да произвеждат естрогени, но други тъкани като мастната тъкан ги продуцират. Мастните клетки имат ензим, който превръща андрогените в естрогени.

Учени от Сиатъл са установили, че дори незначително понижаване на телесното теглото води до намаляване на естрогените.

75 % от постменопаузалните жени с рак на гърдата имат хормонозависим вид, което означава, че естрогените стимулират растежа на туморните клетки.

Според експертите понижаването на нивото на естрогените чрез намаляване на теглото може да доведе до намаляване на вероятността за развитие на хормонозависим рак на гърдата при тези жени с 50 %.

Дори умерено понижаване на теглото може да има огромен ефект върху здравето.

Намаляването на телесното тегло понижава риска и от заболявания като диабет, инсулт, сърдечно-съдови заболявания и други видове тумори.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!