Начало / Женско здраве / Причини за отделяне на неприятно миришещ вагинален секрет

Причини за отделяне на неприятно миришещ вагинален секрет

мар. 4, 2015

Рафтовете по козметичните магазини са пълни с най-различни продукти за поддържане на лична хигиена. Истината е, че за добра лична хигиена не са нужни специални продукти, а топла вода и сапун.

Влагалището на жената е една добре балансирана екосистема от течности и бактерии, които имат за цел да поддържат рН на вагината в здравословните за нея стойности 4,5. Тази комбинация от бактерии и телесни течности в някои случаи може да доведе до отделянето на секрет с неприятна миризма. Някои от тези нетипично миришещи секрети могат да бъдат сигнал за проблем.

По-често срещани причини за неприятно миришещ вагинален секрет са:

  • Бактериална вагиноза

Във вагината се съдържат определен брой бактерии, които са нормални обитатели. При някои състояния този баланс на бактерии може да бъде нарушен. Най-често при бактериална вагиноза може да се открие повишен растеж на бактерията Гарднерела вагиналис. Пациентките се оплакват от отделяне на зеленикав секрет с неприятна миризма, наподобяваща мирис на развалена риба. Много често неприятния мирис се засилва след сексуален контакт и тогава обикновено жените забелязват този симптом. Бактериалната вагиноза може да бъде неприятно състояние, но се лекува с помощта на антибиотици и правилни грижи за личната хигиена.

  • Прием на медикаменти

Приемът на лекарствени средства, като антибиотици например могат да нарушат вагиналния баланс и това да доведе до отделяне на неприятен вагинален секрет. Приемът на антихистамини може да причини сухота на вагиналната лигавица. В допълнение на това терапията с билки може да причини промяна в мириса на вагиналния секрет.

  • Гъбична инфекция

Най-често инфекцията се дължи на заразяването с гъбички от рода Кандида албиканс. Гъбичките могат да бъдат част от нормалните обитатели на вагиналната флора. Техният брой се контролира от различни фактори. При нарушаване на нормалния бактериален баланс гъбичките могат да увеличат своя брой повече от нормалното и това да доведе до някои от по-характерните симптоми на този вид инфекция като: вагинален сърбеж, отделяне на млекоподобен кисел секрет, подуване и зачервяване на вулвата.

  • Сексуално предавани инфекции

Заразяването с полово предавани инфекции може да има като резултат отделянето на неприятен секрет като страничен ефект. Най-често срещаните инфекции, предавани чрез сексуален контакт са гонорея, хламидия и сифилис.

  • Лоша лична хигиена

Редовното къпане и смяна на бельото имат особено важно значение за баланса на вагиналната флора. При избора на бельо е препоръчително да предпочитате памучните и естествени материи, които не запарват. За поддържане на лична хигиена е нужно да използвате единствено хладка вода и сапун.