Начало / Женско здраве / Причини за горещи вълни

Причини за горещи вълни

мар. 18, 2013

По принцип горещите вълни се свързват най-често с настъпването на менопаузата и те са един от най-честите симптоми. Но има и други състояния, които могат да станат причина жените да се оплакват от горещи вълни и те трябва да са запознати с този факт.

Какво представляват горещите вълни?

Те започват с чувство на силно затопляне в горните части на тялото, съпроводено с ускорен сърдечен пулс, зачервяване на лицето и врата. Горещите вълни могат да са с продължителност от 30 секунди до към 5 минути. Интензитетът на усещанията за гореща вълна при различните жени може да варира.

Какви могат да са причините за горещи вълни освен менопаузата?

Горещите вълни могат да бъдат нежелана реакция при употреба на някои лекарствени средства. Някои лекарства, които се продават без рецепта и са широко употребявани също могат да имат такива подобни нежелани ефекти. Затова е важно да четете етикетите на опаковките, за да може да сте подготвени за една такава реакция на вашия организъм.

Някои пикантни храни също могат да причинят горещи вълни. Причината за това е, че лютивите храни разширяват кръвоносните съдове и това става причина за кръвонапълване на кръвоносните съдове в периферията.

Горещите вълни могат да се дължат и на хормонални причини, които обаче да не са свързани с менопаузата. Учените смятат, че отговорът за горещите вълни се намира в хипоталамуса. Това е тази част от мозъка, която регулира нашата телесна температура. Нарушаване на правилната функция на хипоталамуса може да се получи при спадане нивата на естрогените, при остаряването на жената, или може да се дължи на други причини – хранително разстройство, генетично нарушение, травма на глава та.

Понякога е лесно горещата вълна да се обърка с покачването на температурата при някои инфекции на пикочните пътища например.

При хипертиреоидизмът пациентите често се оплакват от горещи вълни. При него освен горещите вълни пациентите рязко намаляват теглото си и имат сърцебиене.

Вариациите в нивата на кръвната захар също могат да станат причина за горещи вълни. Поради тази вариация в нивата кръвообращението се нарушава и не достига достатъчно кръв до хипоталамуса, който регулира температурата. Оттам може да се стигне и до покачване на температурата.

Прочетете за:
Домашно лечение на горещи вълни при менопауза