Начало / Женско здраве / Причини за кървене след настъпване на менопауза

Причини за кървене след настъпване на менопауза

фев. 22, 2013

За постменопаузално кървене се говори, когато жената е нямала редовен цикъл поне 12 месеца и след това настъпи някакво неочаквано вагинално кървене. Това може много да притесни жената и по принцип те веднага търсят медицинска помощ за доизясняване на какво се дължи при тях това кървене. Повечето жени не знаят, но постменопаузалното кървене е често срещано оплакване и над 30% от жените в менопауза са имали такива епизоди на кървене.

Какви са причините за кървене след настъпване на менопауза?

Хормонозаместително лечение
Една от най-често срещаните причини за кървене е хормонално заместително лечение с женски полови хормони. Хормоните, които се приемат в този случай стимулират лигавицата на матката, така както го правят и естествените хормони в организма. Силата на кървенето варира при различните жени и по принцип след като се намери правилната доза хормони, които трябва да приема жената то изчезва.

Полипи
Тези образувания, които са изградени от тъкан, като тази която изгражда матката по принцип са доброкачествени. Те могат да доведат до нерегулярни и тежки кръвотечения. Такива полипи могат да се появят и в областта на маточната шийка и освен с кървене могат да се проявят и с известен дискомфорт, за който да съобщи жената. Най-често кървенето от полипи се появява след сексуален контакт.

Изтъняване на маточната лигавица
С настъпването на менопаузата намалява нивото на женските полови хормони, което като резултат има и изтъняване на маточната лигавица. Стига се до атрофия на маточната стена. Освен това поради намалените нива на хормоните изтънява и стената на вагината и намалява нейното овлажняване. Така по време на секс вагината по-лесно може да се нарани и да се появи кръвотечение.

Рак на яйчниците
Причината за поява на рак на яйчниците е неизвестна, но се смята, че колкото по-рано е родила една жена и колкото повече деца има толкова по-малък е риска при нея да се появи такъв вид рак. Той се среща при по-възрастни жени.

Ендометриална хиперплазия
Хиперплазията представлява ненормално задебеляване на стената на матката. Това може да доведе до кръвотечения при жените. Счита се, че ендометриалната хиперплазия е предпоставка за по-нататъшно развитие на рак.

Емоционален стрес
Кървене след менопаузата може да се наблюдава и след изживяване на силен емоционален стрес, при който се нарушава хормоналния баланс в организма на жената. Така например се съобщава за случаи на жени с кървене след менопауза при загуба на много близък човек.

Загуба на тегло
Намаляването на телесно тегло при жените в менопауза също може да стане причина за кървене. При по-драстично намаляване на телесната маса намаля и нивото на мазнините в организма. В тях именно се съдържа голямо количество от женския полов хормон естроген, който след намаляването на мастната тъкан се освобождава в кръвообращението и покачва нивата си. В резултат на повишените естрогенови нива се появява и известно вагинално кървене. Затова най-добре е жените в менопауза да намаляват теглото си постепенно.