Начало / Женско здраве / Причини за нередовен менструален цикъл

Причини за нередовен менструален цикъл

юни 3, 2015

Повечето жени имат между 11 и 13 менструации годишно. В някои случаи обаче менструациите могат да бъдат нередовни, особено в първите години след започването на менструалните цикли. Това се дължи на хормоналните промени, които настъпват в организма на младото момиче. Причините за промяна в редовността на менструациите на жената могат да бъдат най-различни:

  • Промени в начина на живот

Някои фактори от начина ви на живот могат да нарушат хормоналния баланс във вашия организъм и да причинят нередовна менструация. Такива са например:
– рязко отслабване или бързо покачване на теглото
– тежки физически упражнения
– стрес
– хранително разстройство – анорексия или булимия.

  • Контрацептиви

Вътрематочните песари, които се поставят за предпазване от нежелана бременност могат да причинят силно кървене, докато контрацептивните хапчета могат да станат причина за кафеникаво зацапване между менструациите. Когато жената започва приема на такива контрацептиви през първите месеци е нормално да се оплаква от нередовни менструации, които с времето се урегулират.

  • Синдром на поликистозните яйчници

Това състояние е известно още и като синдром на Щайн-Левинтал. При него има образуване на множество малки кисти пълни с течност в яйчниците. Това състояние се характеризира с нередовни менструални цикли, затлъстяване, акне и повишено окосмяване. При жените със синдром на поликистозните яйчници настъпва нарушение на нормалната яйчникова функция и се образуват повишени количества мъжки полови хормони. В резултат на това в организма на жената не се отделя яйцеклетка всеки месец и това води до нарушаване на редовността на менструацията, а в по-дълъг период от време може да доведе и до затруднения при зачеване.

Това е състояние, при което клетките, които нормално се намират в матката, разрастват извън нея. В резултат на това маточна тъкан се открива извън матката. Този вид маточни клетки всеки месец се отлющват по време на менструация и поради тази причина ендометриозата е характерна за жените в детеродна възраст. Проблеми могат да възникнат ако при освобождаването на кръв в резултат на излющването на клетките, разположени извън матката тя се съсири по хода на половите пътища, което може да стане причина за силна болка, нередовна менструация и в краен случай безплодие.

Касае се за инфекция на женската полова система. Това е най-честото усложнение в резултат на сексуално-предавана инфекция при жените. Ако бъде диагностицирана рано може да бъде овладяна с приема на антибиотици. Ако обаче инфекцията се разпространи към матката и маточните тръби може да стане причина за хронични епизоди на болка, кървене между менструациите и след сексуален контакт.

  • Заболявания на щитовидната жлеза

Някои от състоянията, свързани с нарушение на дейността на щитовидната жлеза могат да причинят нередовни менструации, макар че това е рядко срещано. Това е така, защото щитовидната жлеза има водещо значение в регулацията на хормоналния баланс.