Начало / Женско здраве / Причини за нередовни менструации

Причини за нередовни менструации

май 10, 2013

Повечето жени имат между 11 и 13 менструации годишно. Това разбира се е строго индивидуално и при вас положението може да не е точно такова. Менструациите може да са повече от 13 или по-малко от 11 годишно. Затова и нередовните менструации трябва да се разглеждат в зависимост от това, кое е нормално за жената и кое не.

В първите години след настъпване на пубертета менструалните цикли като цяло са нередовни. Може да отнеме няколко години, докато хормоналното ниво в организма на жената бъде балансирано напълно, за да се регулира и цикъла. Менструалните цикли могат да станат нередовни и в периода на навлизане в менопауза. Много жени разпознават приближаването на менопаузата именно по това, че менструациите им, които преди са били редовни, а сега стават изключително нередовни. Менопаузата настъпва след период от 12 месеца без менструация.

Друга причина за пропуснат цикъл е разбира се бременността. Ако при вас има един пропуснат цикъл и все още не сте сигурна дали сте бременна се грижете за себе си така сякаш сте бременна, докато узнаете със сигурност.

Ако не сте бременна други причини за пропуснат цикъл могат да бъдат:
– Прекомерно увеличаване или намаляване на телесната ви маса. Въпреки че ниското тегло по-често се свързва с нередовен цикъл и затлъстяването също може да доведе до такива проблеми.
– Хранителни разстройства като анорексия или булимия.
– Усилен тренировъчен режим. Нередовните менструации са особено характерни за жените атлети.
– Емоционален стрес.
– Хормонални проблеми. Ако в резултат на някакво заболяване стане нарушаване на хормоналния баланс нужен за поддържане на менструациите може да се стигне до нередовен цикъл.
– По време на кърмене жените също могат да се оплакват от нередовен менструален цикъл. Този проблем обикновено изчезва след спирането на кърменето.
– Прекомерната употреба на алкохол също може да доведе до нередовен цикъл. Черният дроб спомага за метаболизирането на хормоните естроген и прогестерон и по такъв начин спомага за регулирането на менструалния цикъл. Злоупотребата с алкохол може да увреди черния дроб и по такъв начин да се стигне до нередовен цикъл.
– Някои заболявания като синдромът на раздразненото черво, туберкулоза, чернодробни заболявания, диабет също могат да доведат до нередовни менструации. Ако при вас е налично някои от тези заболявания вие ще имате и други симптоми разбира се освен пропуснатите цикли.

В зависимост от причината за нередовен цикъл лечението може да се различава. Говорете с вашия гинеколог за симптомите си и колко точно е нередовен цикълът ви. В повечето случаи се налага прием на хормонални контрацептиви, които да регулират менструациите и да възстановят нарушеното хормонално ниво. Други начини за лечение са промяна в диетичния режим, редовни упражнения и техники за намаляване на стреса.

Прочетете за:
Нередовна менструация