Начало / Женско здраве / Причини за уголемяване на матката

Причини за уголемяване на матката

апр. 7, 2015

Не само бременността може да бъде причина за значителни изменения в размерите на матката. Уголемяването на матката може да бъде симптом на редица други заболявания, някои от които се нуждаят от специфично лечение. Много от жените не усещат промените в размерите на матката и това най-често се открива при профилактичен гинекологичен преглед.

Причините за уголемяването на матката могат да бъдат разделени в три групи – физиологични, гинекологични и злокачествени.

Най-честата физиологича причина е периода на бременността. Когато една жена в детеродна възраст се оплаква от спиране на менструалния цикъл и се установи уголемяване на матката най-често се касае за бременност. Матката достига до срамните кости около 3-ия месец на бременността, а пъпа около средата на 4-ия месец. Към 9-ия месец от бременността матката е с най-големи размери и достига до долния край на гръдната кост.

Към гинекологичните причини за уголемяване на матката спадат миома на матката и аденомиозата. Голям процент от жените на възраст до 45 години се диагностицират с този доброкачествен тумор -миома. Той се дължи на разрастването на гладките мускулни клетки в матката. Миомата е доброкачествено състояние и той може да се развие в мукозната тъкан на матката, във вътрешността на маточните мускули или по външната стена на матката. Характерни за миомата съпътстващи симптоми са нередовни менструални цикли, обилно кървене при менструация, чести болки в тазовата област и в някои случаи развитие на стерилитет.

Аденомиозата е състояние, което се характеризира със задебеляване стената на матката, което се развива поради придвижване на тъканта, която покрива вътрешността на матката към мускулната външна стена. Аденомиозата се развива по-често при жени на възраст над 30 години. По-често се среща при жени, които са преживели гинекологични операции в миналото или са раждали с цезарово сечение. Съпътстващи симптоми при аденомиоза са по-дълга и обилна менструация, болезнени цикли, болка по време на сексуален контакт. Приемът на контрацептиви и вътрематочните медикаменти, които съдържат прогестерон могат да облекчат състоянието на пациентките.

Ракът на матката е също често срещана причина за уголемяване на матката. Разрастването на раковите клетки може да причини силно увеличаване на размерите на матката. Жените с рак на матката могат да се оплакват от повишено напрежение и болка в областта на таза и кървене след настъпване на менопауза.