Начало / Женско здраве / Причини за женско безплодие

Причини за женско безплодие

юни 19, 2015

В последно време все повече двойки се сблъскват с проблеми при зачеване на дете. При около 30% от случаите жената е тази, която има здравословни проблеми, които й пречат да зачене, в други 30% мъжете имат проблеми, а в останалите причината за трудностите при зачеване остава неясна.

Ако вие с вашият партньор правите опити за бебе от 2 години и не сте постигнали успех трябва да се консултирате със специалист. При над 50% от двойките с правилното лечение и насоки от лекарите се постига успех, което е много обещаващо.

Какви могат да бъдат причините за безплодие при жената?

Овулационни нарушения

При тези разстройства овулацията на жената е нарушена и на тях се дължи безплодието при около 25% от двойките. Овулационните нарушения могат да бъдат предизвикани от различни най-често хормонални нарушения. По-честите са:

  • Синдром на поликистозните яйчници – при този синдром настъпват комплексни нарушения в хипоталамуса, хипофизата и яйчниците на жената, които водят до хормонален дисбаланс, който влияе на овулацията. Това е най-честата причина за женско безплодие.
  • Преждевременна овулационна инсуфициенция – това състояние обикновено настъпва при автоимунен процес, който кара вашия организъм по погрешка да атакува яйчниковата тъкан и се стига до загуба на яйцеклетки. Жените, страдащи от овулационна инсуфициенция губят рано способността си да произвеждат яйцеклетки и по-рано изпадат в менопауза.
  • Хиперпролактинемия – в редки случаи хипофизата може да произвежда повече от нужното количество пролактин, което от своя страна може да предизвика намаляване на продукцията на естроген и като резултат безплодие.

Увреждане на маточните тръби

Когато маточните тръби на жената биват увредени или блокирани, поради някаква причина те пречат на сперматозоидите да достигнат до яйцеклетката. Увреждането на маточните тръби може да настъпи поради тазово-възпалителна болест, в резултат на хламидия, гонорея или друга сексуално-преносима инфекция. Друга причина за непроходимост на маточните тръби е извършването на операция в тазовата област.

Ендометриоза

Ендометриозата настъпва, когато тъкан от матката се имплантира и разраства извън нея. Нарастването на тази тъкан и нейното премахване може да доведе до увреждане на маточните тръби и да се затрудни оплождането.

Заболявания на матката или маточната шийка

Различни състояния, които увреждат матката или маточната шийка могат да окажат влияние върху плодовитостта на жената, тъй като могат да затруднят имплантирането на оплодената яйцеклетка и да увеличат риска от спонтанен аборт. Примери за такива състояния са:
• доброкачествени полипи на матката
• аномалии на матката
• стеснение на маточната шийка.