Начало / Женско здраве / Проблеми с контролирането на пикочния мехур при жените

Проблеми с контролирането на пикочния мехур при жените

окт. 15, 2013

инконтиненция

Пикочният мехур е орган с формата на балон, чиято функция е да складира и изпуска урината към уретера. По своето устройство пикочният мехур представлява всъщност мускул. Той се поддържа от костите и мускулите на тазовата кухина. Уретрата е органът, който пренася урината от пикочния мехур към външната среда. Няколко пръстеновидни мускула, наречени сфинктери имат функцията да държат уретрата затворена и да не позволяват изтичането на урина, когато това не е нужно.

Не всички проблеми с контрола на дейността на пикочния мехур са еднакви. Някои например се дължат на слаби мускули, докато при други има увреждане на нерви. За да може проблемът да бъде разрешен е нужно първо вашият лекуващ лекар да изясни причината за неговата поява.

Ето и някои от по-често срещаните проблеми с контрола на уринирането:

Временна инконтиненция

Както говори и самото име това е временно състояние, при което има известно неволево изтичане на урина. Най-често временната инконтиненция се дължи на някакво заболяване на пикочните пътища. Друга причина може да бъде лекарствено средство, което има като страничен ефект повишаване на количеството на урината. Временната инконтиненция изчезва след като бъде отсранена причината за нейното възникване.

Стрес инконтиненция

Ако изпускате малко количество урина при смях, усилена тренировка или кашлица вие най-вероятно страдате от стрес инконтиненция. Тя се дължи на повишеното налягане, което се оказва върху пикочния мехур при смях, кашлица или тренировка. Когато налягането и напрежението, което се оказва върху пикочния мехур е повишено, а мускулите, които го поддържат от друга са отслабнали се получава именно изтичането на известно количество урина. При жените, които страдат от стрес инконтиненция се препоръчва гимнастиката на Кегел, която има за цел укрепване на мускулите на тазовото дъно.

Императивна (спешна) инконтиненция

При този вид инконтиненция жените изпитват силен позив за уриниране, след което от уретрата изтича известно количество урина. Обикновено императивната инконтиненция се дължи на увреда на нерви, които са отговорни за регулирането на дейността на пикочния мехур в резултат на диабет например. Друга причина може да бъде инфекция на долните пикочни пътища. При този вид инконтиненция най-често се прилагат медикаменти за подтискане активността на пикочния мехур.

Смесен вид инконтиненция

Смесената инконтиненция представлява комбинация от императивна и стрес инконтиненция. Така например изтичането на урина може да се предизвиква от смях, кашлица или тренировки в едни случаи. В други пък може да се наблюдават епизоди на неконтролируема нужда за уриниране преди да настъпи изтичане на урина.

Прочетете за:
Изпускане на урина (уринарна инконтиненция)
Уринарна инконтиненция по време на бременност