Начало / Женско здраве / Проблеми с гърдите и причините за тях

Проблеми с гърдите и причините за тях

авг. 20, 2013

Женските гърди са орган, който преминава през много интензивни промени – през пубертета, по време на месечния менструален цикъл и по време на бременността. Гърдите се изменят с годините. Повечето промени във вашите гърди са напълно нормални и не трябва да ви тревожат. Но има някои здравословни проблеми, които имат нужда от медицинско доизясняване.

Болка в гърдите

Болката в гърдите може да се дължи на различни причини. Най-често причината е подуването на тъканта на гърдите при подготовката за менструалния цикъл. Други причини могат да бъдат инфекция или раков процес.

Подуването на вашите гърди в резултат на подготовка за менструалния цикъл може да бъде болезнено, но не е опасно и не се налага никакво лечение. Всеки менструален цикъл води до промени в хормоналните нива, включително нарастване на нивата на естрогена и прогестерона, което от своя страна води до повишаване на течността, която се намира в гърдите, дразнене на нервните влакна и съответно болка. Повечето жени се оплакват от болка в гърдите малко преди началото на техния менструален цикъл, която отзвучава в първите няколко дена на цикъла.

При травмата и инфекцията на гърдите има симптоми, каквито се наблюдават при травма и инфекция във всяка една друга част на тялото. Инфекциите в областта на гърдите обикновено имат тенденцията да се самоограничават и да се образуват малки абсцеси. Така при инфекция в гърдата може да се усети малка болезнена киста. Ако смятате, че при вас се е развила инфекция на гърдата е нужно да се консултирате с лекар.

Бучка в гърдите

Бучките в гърдите са често срещан проблем. Те се различават по форма, размери, причина за тяхната поява и лечението, което е нужно. Много голям процент от жените имат различни видове бучки в гърдите или наличие на фибротичен процес в гръдните жлези. Бучките в гърдите са по-характерни за менструиращите жени и по прицнип след менопаузата изчезват. Повечето бучки са доброкачествени, но въпреки това ако забележите бучка в гърдата е задължително да се консултирате с лекар.

Учените провеждат изследвания, за да установят дали приема на противозачатъчни или хормонално-заместителната терапия увеличават риска от развитие на бучки. Установило се, е че приемът на хормоните естроген и прогестерон завишава риска от рак на гърдата.

Фиброаденомата е най-честата доброкачествена формация в гърдата. Среща се по-чести при жени под 25 години. Фиброаденомите обикновено са овални по форма, няколко сантиметра големи и подвижни. В някои случаи те изчезват без никакво ле чение. Вашият лекуващ лекар може да препоръча фиброаденомата да бъде премахната, ако тя персистира по-продължително време или ако нараства.

Аденомите на зърната са тумори в областта на зърната. Те се различават едни от други по своя външен вид и в някои случаи се появяват отново, след хирургично отстраняване. В някои случаи този вид аденоми се свързват с по-нататъшното развитие на рак на гърдата.

Интрадукталния папилом е малко образувание в млечните канали на гърдите в близост до зърното. Обикновено папиломите водят до отделяне на секрет от гърдите, който може да бъде кръвенист.

Последни публикации