Начало / Женско здраве / Проблеми с оргазма при жените – какви могат да са причините?

Проблеми с оргазма при жените – какви могат да са причините?

юни 22, 2015

При жените достигането до оргазъм е по-трудно. Около 10% от жените никога не са стигали до оргазъм, както при сексуален контакт, така и при мастурбация. На много жени им трябва повече време, за да открият своя начин как да получат удоволствие от сексуалните контакти. По-честите причини за трудности при достигане на оргазъм са:

  • Липса на самочувствие

Голяма част от жените не се чувстват достатъчно уверени и имат много притеснения относно външния си вид, особено когато трябва да се открият пред партньора си. Не трябва да се тревожите прекалено много за това как изглеждате и дали човекът срещу вас ще ви хареса, защото това сериозно ще ви попречи да изпитате удоволствие от сексуалната близост. Не мислете толкова и се отдайте на желанията си без предразсъдъци. Може да сте сигурни, че партньорът ви също има притеснения относно външния си вид, но това не трябва да ви спира да си изкарате приятно.

  • Чувство на вина

На много от жените през детството им се е насаждало, че сексът е лошо и мръсно нещо. Поради тази причина някои от тях съзнателно или несъзнателно избягват интимната близост. Ако при вас няма някаква причина да избягвате сексуални контакти, като например епизоди в миналото на сексуално насилие, за които най- вероятно ще се нуждаете от специализирана помощ не трябва да се лишавате от удоволствието от секса.

  • Недостатъчно познаване на собственото тяло

За да достигнете до оргазъм трябва да сте запознати с женската анатомия и да знаете стимулацията на кои зони би спомогнала да изпитате по-интензивно удоволствие. Изследвайте сама тялото си и открийте кои неща ви доставят удоволствие. Опитайте се сама чрез мастурбация да достигнете до оргазъм. Всички тези опити ще ви помогнат да се чувствате по-уверена при сексуален контакт и ще можете да насочите партньора си как по-лесно да ви достави удоволствие.

  • Здравословен проблем

Някои здравословни състояния, като диабет и мултиплена склероза могат да увредят инервацията и да затруднят достигането до оргазъм. Ако вие страдате от депресия трябва да знаете, че някои антидепресанти също могат да повлияят на способността ви да получите оргазъм. Хормоналните промени, които настъпват в организма на жената по време на менопаузата също могат да се отразят негативно на нейния сексуален живот. Поговорете с вашия лекуващ лекар как може да преодолеете този проблем. Той може да ви изпише медикамент, който не влияе толкова на сексуалната активност.