Начало / Женско здраве / Промени в гърдите с напредването на възрастта

Промени в гърдите с напредването на възрастта

ян. 26, 2016

гърди

С напредването на възрастта гърдите на жената се изменят. Това се дължи на хормоналните промени, които настъпват в организма на жената с годините. В резултат на тези промени гърдите на жената губят своята плътност и стегнатост. С възрастта се увеличава риска от развитието на абнормни маси в гърдите като фиброми и кисти.

Какви са причините за промените в гърдите?

Една от основните причини за промените в гърдите с напредването на възрастта е естественото спадане на нивата на женския хормон естроген. В резултат на този спад кожата става по-суха и по-малко еластична, а гърдите стават по-отпуснати. Често се забелязва, промяна в размера на гърдите на жените в по-напреднала възраст.

Повечето промени в гърдите настъпват около периода на менопаузата, когато се наблюдава спад на количеството на женските хормони. При жени, при които има хирургично отстраняване на половите органи тези промени могат да настъпят по-рано.

По-честите промени в гърдите, които се наблюдават през живота на жената и са нормални са:

При млади жени

При младите жени, при които още не е настъпила менопауза гърдите са с по-твърда консистенция, поради наличието на повече съединителна и жлезиста тъкан. С напредването на възрастта една част от тези тъкани се замества от мастна тъкан и на това се дължи увисването на гърдите.

Преди и по време на менструация

Преди и по време на менструация обикновено гърдите на жените са по-напрегнати и твърди и в някои случаи болезнени. Може и да напипате една или няколко бучки, поради наличието на допълнително количество течност в гърдите. Тези промени отшумяват след края на менструацията. Те се дължат на хормоналните промени, които настъпват в организма на жената.

По време на бременност

Докато жената е бременна обикновено гърдите се усещат по напрегнати и уголемени. Това е така, защото жлезите, които са отговорни за продукцията на кърма се разрастват и се подготвят за периода на кърмене.

С настъпване на менопаузата

През менопаузата нивата на женските хормони значително спадат и на това се дължи често появата на доброкачествени бучки в гърдите и техния по-отпуснат вид.

При прием на хормонални препарати

В резултат на приема на хормонални медикаменти често гърдите на жените стават по-напрегнати и плътни.

Някои промени, които могат да настъпят с възрастта и трябва да бъдат оценени от лекар са:

  • Поява на бучки или твърди образувания в областта на гърдите

Бучките могат да бъдат различни по размер или консистенция. Повечето от тях са доброкачествени. Ако напипате бучка в областта на едната гърда проверете и другата. Ако и двете гърди се усещат еднакво на допир значи няма за какво да се притеснявате. Препоръчително е при откриване на бучка в гърдата да посетите хирург, който да оцени състоянието на гърдите и да прецени дали са нужни допълнителни изследвания.

  • Отделяне на секрет от гърдите

Секретът от гърдите може да бъде с различен цвят и текстура. Той рядко е признак на рак. Може да се дължи на прием на противозачатъчни, някои медикаменти или наличие на инфекция.