Учени от Каролинския институт (Karolinska Institute) в Стокхолм твърдят, че жените, които пушат и са инфектирани с човешкия папиломен вирус тип 16 (HPV-16) имат по-висок риск от развитие на рак на маточната шийка.

Те са разгледали резултатите от цитонамазките на над 100 000 жени в Швеция. Сравнили са данните на 375 жени с ранен стадий на цервикален карцином с данните на 363 здрави жени.

Резултатите са показали, че:
– жените-пушачки, които са били инфектирани с HPV-16 са имали 14,4 пъти по-висок риск за развитие на цервикален карцином спрямо жените-пушачки, които не са били инфектирани;
– жените-пушачки, които са били с високо вирусно натоварване са имали 27 пъти по-висок риск за развитие на цервикален карцином спрямо жените-пушачки, които не са били инфектирани;
– жените-непушачки, които са били инфектирани с HPV-16 са имали само 6 пъти по-висок риск за развитие на цервикален карцином спрямо жените-непушачки, които не са били инфектирани.

Това проучване показва синергичното действие на тютюнопушенето и човешкия папиломен вирус, което води до повишаване на риска от развитие на рак на маточната шийка.

Според шведските учени вероятно тази връзка се дължи на факта, че тютюнопушенето потиска локалната имунна защита. Освен това тютюнопушенето и човешкия папиломен вирус влияят върху някои цитокини, които контролират туморния растеж.

Междувременно фармацевтичните компании продължават усилията за разработване на ваксина срещу човешкия папиломен вирус.

Първата лицензирана ваксина Gardasil е разработена от американската компания Merck & Co Inc. Предстои одобрение и на ваксината Cervarix на британската компания GlaxoSmithKline.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!