Начало / Женско здраве / Рак на гърдата – какви са симптомите?

Рак на гърдата – какви са симптомите?

дек. 13, 2012

Ракът на гърдата е едно от най-честите ракови заболявания при жените. Ако се диагностицира навреме и се започне ранно лечение прогнозата е благоприятна и не се наблюдават усложнения. Обаче няма точно определени характерни ранни симптоми на това заболяване, които да ни насочат, затова и диагнозата е трудна. Проучванията показват, че всеки 6 на 1000 жени на възраст между 50 и 64 години при мамография се диагностицират с рак на гърдата.

Кои са по-често срещаните симптоми?

Бучка в гърдата, която не изчезва след преминаване на менструалния цикъл е един от първите симптоми, които карат жените да потърсят лекарска помощ. Бучките по принцип са неболезнени или може да се усеща леко боцкане в областта където се намират. Те могат да се видят на мамограф много по-рано преди още жената да може да ги усети. Затова и редовните мамографски прегледи са особено важни при превенцията на рака на гърдата.

Могат да се появят някои кожни промени в областта на гърдата като зачервяване, набръчкване на кожата, промяна в текстурата, нагъване на кожата. Тя може да придобие вид на портокал.

Подуването на гърдите също е характерен симптом на рака на гърдата. Може да се наблюдава промяна и разлика в размера на двете гърди. При някои жени тази промяна в размера на гърдите и тяхното подуване се дължи на нарушено дрениране на течностите и лимфата от гърдите.

Промени в зърната. Зърната може да хлътнат навътре или да се промени тяхната форма. В някои случаи може да се получи разязвяване. От зърното може да започне отделяне на нехарактерна течност. Тя може да бъде кървава, ясна, жълтеникава или зеленикава. Тази секреция може да продължи за кратък период или да е по-дълго трайна. Секрецията може да е от едното или от двете зърна, може да изтича спонтанно или само при изтискване.

Бучка в подмишничната област. Някои пациентки могат да имат първична изява с бучка в тази област или около ключицата. Този симптом е особено притеснителен, защото индицира, че процесът е напреднал и има разпространение на ракови клетки и в лимфните възли.

Има още симптоми, които могат да ни наведат към диагноза рак на гърдата, но те са характерни и за други заболявания или могат да се причиняват от други болести, които са свързани с рака. Мамографското изследване спомага за ранно откриване на рака, когато жените все още нямат симптоматика. Колкото по-възрастна е жената, толкова по-голям е рискът за развитие на рак. Затова жени над 40 години трябва да се изследват два пъти в годината. На по-чести изследвания подлежат и  по-млади жени, които са рискови за развитие на рак.